”În condiţiile în care România are, în acest moment, peste 110.000 persoane în izolare la domiciliu, iar numărul creşte de la o zi la alta, sediile Direcţiilor de sănătate publică sunt luate cu asalt de români care au nevoie de aviz epidemiologic. Ceea ce se traduce prin aglomeraţie şi ore de stat la coadă, lucruri total contraindicate din perspectiva necesităţii distanţării sociale. Prin urmare, parlamentarii USR Adrian Wiener, Stelian Ion şi Emanuel Ungureanu îi solicită Ministerului Sănătăţii modificarea urgentă a normelor privind persoanele izolate la domiciliu, astfel încât să se reducă substanţial numărul celor care bat la uşile DSP-urilor”, a transmis, vineri, USR, printr-un comunicat de presă.
”În ultimele zile, sediile DSP din ţară au fost luate cu asalt de către persoanele ieşite din carantină care au nevoie de avizul epidemiologic eliberat de această instituţie. Situaţia este îngrijorătoare. Nu este abolut deloc în regulă să se creeze astfel de cozi. Pe măsură ce trec zilele, sute, mii de oameni vor ieşi din carantină şi vor îngroşa rândurile pentru obţinerea acestui document, crescând riscul de transmitere a virusului”, declară deputatul USR Stelian Ion.
Textul Ordinului 414/2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate publică internaţională determinată de infecţia cu COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei a fost îmbunătăţit prin Ordinul nr. 497/2020, însă persistă câteva inadvertenţe şi neclarităţi.
Citește și: ALERTĂ! Ziua cu cel mai mare număr de noi îmbolnăviri în România. 1.292 de cazuri de infectare cu Covid-19
Potrivit USR, există o necorelare între art. 5 alin. (1) şi art. 5 alin. (3) în sensul în care la alin. (1) se vorbeşte despre concediile şi indemnizaţiile acordate pentru persoanele aflate în carantină (carantină instituţionalizată şi izolare la domiciliu) care se acordă pe baza documentului emis de direcţiile de sănătate publică, în vreme ce alin. (3) se referă la persoanele aflate în izolare care trebuie să completeze o declaraţie pe proprie raspundere pentru obţinerea concediului.
”Apreciem că trebuie ca din text să rezulte clar că pentru persoanele aflate în izolare de domiciliu, care până la sfârşitul perioadei de 14 zile nu au avut simptome, concediul şi indemnizaţia pentru această perioadă se acordă doar în baza declaraţiei pe proprie răspundere. De asemenea, trebuie clarificat ce se intâmplă în cazul celor aflaţi în izolare care au simptome”, a mai transmis USR.
Potrivit formaţiunii, se impune modificarea art. 1 alin (4), art. 5 alin. (1) şi (3) din ordinul susmenţionat.
”De asemenea, este necesară o mai bună comunicare a acestor reguli pentru că am observat că ele nu sunt cunoscute suficient de către cei care ar trebui să le aplice. De exemplu, deşi în Ordinul nr. 414/2020 se menţionează că perioada de izolare este de 14 zile, DSP-urile calculează acest termen de 14 zile de la data contactului pe care persoana izolată l-a avut cu persoana depistată cu COVID-19, ceea ce contravine textului Ordinului 414/2020. Dacă intenţia ministrului sănătăţii a fost în sensul în care perioada de izolare să nu fie unică, de 14 zile, iar termenul de 14 zile să se calculeze de la data ultimului contact, acest lucru trebuie reglementat ca atare”, a mai transmis USR.