- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
-Am avut o serie de intalniri cu toate grupurile parlamentare care sustin Guvernul si cu comunitatea oamenilor de afaceri italieni. Tema a fost legata de scrisoarea catre FMI si UE si de asemeni s-au discutat foarte multe variante, solutii propuse de grupurile parlamentare.
-As vrea sa intelegeti de ce am considerat ca este bine sa dau curs invitatiei parlamentarilor de a avea o discutie cu domniile lor si sa le dau explicatii.
-As fi facut acelasi lucru si cu Opozitia daca ar fi existat acest interes.
-Am considerat ca este o chestiune de responsabilitate.
-Am plecat de la premisa care a dominat si abordarile pe care le-am avut in perioada in care FMI a facut evaluarea finantelor tarii: concluzia discutiilor pe care le-am avut cu guvernul si BNR inainte de a ne stabili o pozitie unitara legata de ce e de facut in continuare.
-Nu imi face deloc placere sa anunt masurile care trebuiesc luate. Nu mi-a facut deloc placere sa anunta solutiile care implica reducerea salariilor si a pensiilor.
-Nu de multe ori ai situatii in care trebuie sa ai atitudini, pozitii impotriva cetatenilor tai, cel putin aparent. Eu sunt in aceasta situatie datorita crizei si am considerat ca trebuie sa am o pozitie responsabila.
-Criza este o realitate la nivel european, nu este numai in Romania. Numele este criza datoriilor suverane a statelor. O criza pe care nimeni nu a evaluat-o anul trecut dar care apasa tot mai tare toate statele europene.
-Romania are sansa de a avea o datorie mai mica decat alte state europene.
-Este o situatie dificila dar nu este mai dificila decat a altor state. Avem sanse sa valorificam momentul cand va incepe cresterea economica.
-Plec de la a va reaminti mandatul cu care a venit FMI la Bucuresti. Daca domnul Strauss Kahn are dubii, in voi transmite personal. A fost cresterea TVA la 24% si cresterea cotei unice la 20% si reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20%.
-Am respins aceasta varianta pentru ca era varianta care nu trata problema, adica repartitia chetuielilor bugetului de stat al Romaniei. Dupa toate analizele, cresterea TVA ar fi generat o inflatie de 2 cifre. Minim 10%, fata de obiectivul existent in jur de 4-4,5%.
-Ar fi fost un transfer de cheltuieli suplimentare pe zona economica, zona care a parcurs un proces de restructurare in 2009.
-Am respins varianta propusa de FMI pentru ca mentinea cancerul din bugetul de stat
-66% este cu cheltuieli salariale plus cheltuieli sociale plus cotizatia la bugetul UE. Diferenta este destinata cheltuielilor materiale din spitale, din scoli, cu armata si cu alte institutii ale statului care trebuie sa functioneze. Aceste cheltuieli nu se pot incadra in 34%. si atunci se duc in deficit.
-Fara niciun fel de masuri de rationalizare a cheltuielilor cu aparatul bugetar si sistemul social, deficitul ar fi 9,1% anul acesta.
-inmultiti 9 cu 1,3 miliarde cat inseamna un procent din PIB. Statul roman trebuia sa imprumute 11,7 miliarde euro pentru a-si acoperi cheltuielile de func'ionare.
-Decizia a fost sa incepem restructurarea propriilor cheltuieli in zonele in care avem exagerari.
-Acest lucru ne permite un deficit de 6,8% ceea ce inseamna aproape 8,8 miliarde de euro deficit.
-Oricum este mult. V-as ruga sa va uitati ce s-a intamplat cu Spania. Nu a reusit sa adune niciun euro.
-Daca exista o presiune sociala insuportabila, nimeni nu poate deveni dusmanul propriului sau popor si n-avem decat sa nu realizam cele ce ne-am angajat si sa incercam sa ne finantam de pe piata libera. Convingerea mea este ca nu vom reusi s-o facem, iar lipsa unui acord cu fondul nu poate fi decat o condamnare la nefinantarea Romaniei in actuala situatie.
-Optiunea mea este sa insist ca scrisoarea catre FMI sa plece in exact termenii in care a fost negociata, avand convingerea ca decat marirea de taxe este mai buna aceasta solutie.
-Situatia nu este nici extrem de dificila si fara iesire si nici rezultatul unei guvernari de patru luni. Se fac eforturi de decredibilizare, uitandu-se ca la momentul la care guvernul trebuia sa ia masuri, au fost partide care au decis sa nu avem guvern.
-Daca nu am lua masuri de restructurare a bugetului de stat, la terminarea actualului acord cu FMI, in martie anul viitor ar fi trebuit sa angajaam un nou imprumut. Noul imprumut ar fi trebuit sa fie de circa 30 miliarde euro pentru a sustine in continuare deficitul bugetului de stat cu destinatia consum.
-Obiectivul este ca Romania sa nu mai fie dependenta la consum de imprumuturi si daca facem imprumuturi sa fie pentru investitii si nu pentru consum.
-De ce nu construim autostrazi? Pentru ca toti banii pe care ii produce economia romaneasca se afla in bugetul de stat si ce producem se duce in consum, generat de decizii electorale.
-Nu vreau sa acuz dar multe ajutoare sociale nejustificate, cresteri de salarii, dublari de pensii au fost facute pentru voturi si nu pentru pensii, dar cel mai mare derapaj s-a facut in perioada 2007-2008.
Antonescu, pentru guvern din 10 ministere: Avem 300 de oameni cu rang de secretar de stat... Basescu, in spatele usilor inchise: "Ori afaceri, ori politica. Altfel, veti fi un partid de nimic". Vezi inre...