Antena Căutare

Washington + Bucuresti = LOVE STORY din interes, in reprize

Istoria relatiilor romano-americane, de la "incoronarea" Reginei Maria ca sef de trib al "pieilor rosii", popularitatea sintagmei "Vin americanii", pana la "premierele" lui Nixon si Ceausescu

De ziua Statelor Unite, Jurnalul National va propune o incursiune in istoria momentelor de "tandrete" si "raceala" dintre Bucuresti si Washington. Dupa 1990, romanii au visat sa devina aliatii americanilor.

Cum a fost insa inainte, in perioada interbelica si in timpul regimului comunist? Cum a receptat, in 1926, opinia publica din tanara republica de peste Ocean vizita unei regine dintr-o tara aproape necunoscuta? Ce asteptau oficialitatile de la Casa Alba din relatia cu Romania lui Ceausescu si ce au obtinut romanii?


O REGINA IN REPUBLICA DE PESTE OCEAN
Prima vizita semnificativa a unei inalte oficialitati din Romania s-a produs in 1926, cand Regina Maria, insotita de Principesa Ileana si de Principele Nicolae, a strabatut de-a latul teritoriul Statelor Unite.

Intr-un turneu de pomina, considerat un succes total de unii, criticat de altii, "Regina radioasa", cum au numit-o ziarele vremii, a pozat pentru revistele americane, a facut reclama pentru produse cosmetice, a incantat asistenta pretutindeni cu sarmul si toaletele ei. S-a bucurat chiar si de interesul triburilor de amerindieni, o capetenie a "pieilor rosii" botezand-o "Luceafarul de dimineata".

Mii de persoane au intampinat-o cu simpatie in orasele americane. Una peste alta, turneul american al reginei s-a dovedit o lovitura de imagine nemaipomenita pentru Romania.

VIN AMERICANII!
Dupa razboi, amintirea vizitei in tara Unchiului Sam s-a estompat. Peste Romania trecuse un razboi mondial, monarhia fusese abolita, iar in tara se instalasera Armata Rosie si regimul comunist. Si totusi, din anii '40-'50, dateaza de la bunicii nostri o sintagma ramasa celebra in memoria colectiva.

Tot articolul, in Jurnalul National

VIDEO / Emil Boc, atacat cu oua si rosii in Galati... Basescu, la baie de multime pana la brau...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x