Antena Căutare

WikiLeaks: Nominalizarea lui George Maior la SRI, palma peste fata lui Tariceanu

Alegerea sefilor SRI si SIE o miscare surpriza a lui Traian Basescu.

Intr-un gest surprinzator, presedintele Traian Basescu l-a nominalizat pe George Maior, un senator din Opozitie, ca sef al Serviciului Roman de Informatii. Miscarea lui Basescu i-a tulburat pe partenerii de coalitie din PNL si a pus capat unei lungi traditii prin care sefii SRI proveneau din partidul de guvernamant sau dintre colaboratorii apropiati ai presedintilor Romaniei. In acelasi timp, Basescu l-a propus pe Claudiu Saftoiu, unul dintre cei mai apropiati consilieri ai lui, ca sef al Serviciului de Informatii Externe - SIE.

"Atat Maior, cat si Saftoiu sunt tineri si nu au legaturi clare cu fostul regim comunist sau cu serviciul secret comunist, notoria Securitate. Ambii sunt sustinatori ai cooperarii americano-romane".

Pe 25 septembrie, presedintele Traiana Basescu a anuntat nominalizarea lui George Maior si a lui Claudiu Saftoiu pentru conducerea SRI, respective SIE. Predecesorii lor au demisionat din cauza scandalului legat de fuga lui Omar Hayssam, un om de afaceri de origini siriene acuzat de complicitate la rapirea in Irak in 2005 a trei jurnalisti romani.

Presedintele PSD, Mircea Geoana a spus intr-o conferinta de presa ca aceasta decizie a presedintelui a fost una "curajoasa" si ca ar putea pune capat unui "razboi total" dintre partidele de la putere si cele din opozitiei, sau folosirea serviciilor secrete ca arma politica.

Liderii PNL, pe de alta parte, au primit aceasta veste cu consternare, deplangand lipsa de consultare cu asa zis-ul partener de coalitie si si-au exprimat ingrijoarea asupra faptului ca aceasta reconciliere ar puta da semnalul inlocuirii PNL din coaltie cu PSD.

Geoana a telefonat ambasadorului pe 26 septembrie sa laude alegerile facute de Basescu pentru cele doua pozitii, spunand ca cei doi nominalizati nu au legaturi cu fosta Securitate.

Geoana a mai spus ca Maior "l-a rugat" sa nu-l nominalizeze pentru functia de director al SRI, spunand ca "va fi facut bucatele" din punct de vedere politic in timpul procedurii de confirmare. Geoana a mai adaugat ca a discutat ulterior problema cu Basescu. Geoana a mai spus telefonic ambasadorului ca Maior va fi aprobat fara probleme, pe cand Saftoiu ar putea atrage obiectii din partea deputatilor PNL.

Tot articolul, in Jurnalul National

WikiLeaks: Guvernul roman a ignorat criza... Deputatul PDL Dan Pasat, la DNA...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x