În calendarul ortodox 2024, Sfânta Maria este prăzmuită de două ori: pe 15 august, când creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului și pe 8 septembrie, când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.
Se spune că Maica Domnului a mai trăit 11 ani după Înălțarea la cer a Fiului său. După ce a fost înștiințată de arhangheli că va merge la viața veșnică, Fecioara Maria le-a spus celor apropiați: “Nu faceți din mutarea mea pricină de doliu, ci umpleți-vă de bucurie și mai mare. Doresc să merg la Fiul meu”.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este una dintre cele mai impotante sărbători din calendarul ortodox și face referire la mutarea Fecioarei Maria cu trupul și sufletul în Împărăția celor vii, alături de Fiul său, Iisus Hristos.
Ziua de 15 august este o zi plină de tradiții și obiceiuri. Oamenii se roagă la Maica Domnului, merg la Biserică, dau de pomană și nu lucrează.
Adormirea Maicii Domnului 2024: tradiții și obiceiuri. Ce să faci pe 15 august, de Sfânta Maria Mare
- Potrivit tradiției, în ziua de 15 august fetele de măritat trebuie să spele cu apă și busuioc icoana Macii Domnului pentru ca Fecioara Maria să le ajute să-și găsească jumătatea.
- Tradiția spune că Fecioara Maria ascultă toate rugăciunile adresate ei în această zi, motiv pentru care oamenii cu probleme mari de sănătate închină o rugăciune către Maica Domnului.
- În dimineața zilei de 15 august se obișnuiește ca femeile să meargă la biserică și să împartă struguri pentru sufletele morților. În unele zone se dau de pomană și prune coapte și faguri de miere.
- Se culeg flori de leac pentru că ziua de 15 august este ultima zi a verii când florile bune de leac pot fi culese.
- Tradiția spune că cei care vor să aibă parte de sănătate și de o viață prosperă trebuie să mănânce porumb fiert în ziua închiantă Maicii Domnului.
- În ziua de 15 august se oficiază slujbe importante și se organizează hramuri.
- Începând cu 15 august ciobanii coboară oile de la munte.
- Tot de la 15 august bărbații renunță la pălărie și trec la căciulă.
Citește și: În ce zile nu se spală și nu se fac treburi casnice în august 2024. Sunt trei mari sărbători în această lună
Adormirea Maicii Domnului 2024: tradiții și obiceiuri. Ce să NU faci pe 15 august, de Sfânta Maria Mare
- Potrivit tradiției, ziua de Sfânta Maria Mare este o zi pentru odihnă, astfel că oamenii nu au voie să coasă, să tricoteze, să spele.
- De asemenea, nu este bine să dormi în această zi deoarece se spune că poți să rămâi amorțit tot anul.
- Pe 15 august e bine să nu dai lucruri cu împrumut și să nu te cerți
- Tradiția mai spune că în această zi nu este bine să îți tunzi părul și să-l arunci la gunoi
- Nu e bine să te scalzi în apa râului spurcată de cerb și nici să dormi afară pe 15 august, potrivit tradiției.
- Nu se aprinde focul în sobă de ziua Adormirii Maicii Domnului, acesta fiind un gest care poate atrage boala și ghinionul.
Adormirea Maicii Domnului 2024. Superstiții
- Se spune că dacă trandafirii înfloresc chiar în ziua de Sfânta Maria Mare se anunță o toamnă blândă și îndelungată.
- Schimbările de anotimp au fost interpretare în popor că fiind semne ale tristeții naturii la plecarea Sfintei Fecioare. Din acest motiv, iarba nu mai crește, iar frunzele încep să se îngălbenească.
Rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, la vreme de necaz şi de întristare
Valuri de patimi mă împresoară; mare necaz şi strâmtorare îmi umplu sufletul o, întru-tot Sfântă Maică, linişteşte sufletul meu cu pacea Fiului tău şi alungă deznădejdea şi întristarea sufletului meu cu harul Său. Potoleşte furtuna păcatelor mele care mă frig precum un vierme în foc şi stinge-i flăcările. Umple-mi inima de bucurie, Preacurată Maică şi împrăştie ceaţa nelegiuirilor mele de la faţa mea, căci acestea mă împresoară şi mă tulbură. Luminează-mă cu lumina Fiului tău. Sufletul meu se simte sfârşit; totul îmi este greu, chiar şi rugăciunea. Iată-mă, rece ca piatra. Buzele mele şoptesc o rugăciune, dar inima mea nu tresaltă. Necazurile m-au împresurat de pretutindenea. Topeşte gheaţa din jurul sufletului meu şi încălzeşte-mi inima cu dragostea ta. Nu-mi pun nici o încredere în apărarea venită de la oameni, ci îngenunchez dinaintea ta, o, Prea Sfântă Maică şi Fecioară. Nu mă alunga de la faţa ta, ci primeşte rugăciunea robului tău. Tristeţea m-a cuprins. Nu mai pot răbda năvălirile diavolilor. Nu am nici o apărare, nici nu aflu loc de refugiu, om nenorocit ce sunt. Sunt pururea biruit în lupta aceasta şi nu am altă mângâiere decât în tine, Preasfântă Maică. O, nădejde şi apărarea tututror credincioşilor, nu trece cu vederea rugăciunea mea!
Preasfântă Maică a lui Hristos, Preacurată, Preabinecuvântată Maică a lui Dumnezeu, vezi cum satana mă izbeşte precum valurile mării lovesc corăbiile! El mă urmăreşte ziua şi mă tulbură noaptea. Nu am pace – sufletul meu se pleacă, duhul meu se cutremură. Grăbeşte, Preaslăvită Maică şi mă ajută! Roagă-L pe dulcele Domn Iisus Hristos să aibă milă de mine şi să-mi ierte păcatele pe care le-am săvârşit. O, Preasfântă Maică a Domnului nostru Iisus Hristos, bunătatea ta cea plină de iubire este nesfârşită şi este cel mai mare vrăjmaş al puterilor iadului. Chiar atunci când cel mai mare păcătos cade în străfundurile iadului, împins de forțe diabolice, dacă acesta strigă către tine, tu eşti gata să-l eliberezi din legăturile iadului. Slobozeşte-mă şi pe mine! Priveşte cum satana vrea să mă facă să mă împiedic şi să-mi zdrobească credinţa, dar eu îmi pun toată nădejdea în Domnul. Slavă ţie, ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii! Amin.