În calendarul creștin-ortodox sunt specificate clar sărbătorile, fie că sunt cu cruce roșie, fie cu neagră. Oamenii moderni însă nu mai țin cont atât de mult de restricțiile din zilele respective.
Citește și: Înălțarea Domnului 2024: Tradiții, superstiții și obiceiuri pe 13 iunie. Ce nu este bine să faci azi
Munca în zilele de sărbătoare. Ce spun preoții despre acest obicei. Este păcat sau nu
În Biserica ortodoxă se respectă atât sărbătorile cu cruce roșie, cât și cele cu cruce neagră. Cele marcate cu roșu reprezintă sărbători deosebit de importante, precum Nașterea Domnului sau Paștele, sărbătoare considerată cea mai importantă în calendarul creștin-ortodox.
În zilele respective, în biserică se țin slujbe și Liturghii. Sunt 28 de astfel de sărbători cu cruce roșie, printre care Crăciunul, Paștele, Înălțarea Domnului, Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Nicolae.
Potrivit tradiției este păcat să se facă orice fel de muncă în aceste zile. Ele sunt destinate rugăciunii și mersului la biserică. Trebuie lăsate pe altă zi munca la câmp, treburile gospodărești și chiar cele desfșurate la birou.
Potrivit unei surse, preoții susțin că este păcat ca oamenii să muncească atât în gospodărie, cât și la birou. Nu se spală, nu se face curat și nu se calcă. De asemenea, munca în construcții trebue să fie oprită în ziua respectivă, precum și cea de pe câmp.
Pentru cei care activează în domenii care nu au cum să-și oprească activitatea, precum doctorii sau personalul din spitale, preoții recomandă ca, înaintea programului, să asiste la slujba din ziua respectivă, iar după orele de serviciu să meargă să aprindă o lumânare și să se roage.
Cu toate acestea, sărbătorile trecute în calendarul creștin-ortodox cu cruce neagră sunt mult diferite de cele cu roșu. Deși și acestea sunt niște sărbători importante, în zilele respective se poate munci.
Citește și: Rugăciunea săptămânală care te poate te ține departe de cele rele. Când se rostește și cui îi este închinată
În zilele de sărbătoare trecute cu cruce neagră, credincioșii cinstesc anumite momente sfinte esențiale. În zilele respective însă, se poate munci normal, însă se recomandă rugăciunea și mersul la biserică.
Citește și: Când nu se fac nunți și botezuri în 2024. De ce nu se pot alege acele date
Deși zilele de sărbătoare sunt pentru odihnă, timp în familie și rugăciune, nu este indicat să se organizeze petreceri. Acest timp se poate folosi pentru întărirea legăturii cu cei dragi și cu Dumnezeu.
Înălțarea Domnului 2024: Tradiții, superstiții și obiceiuri pe 13 iunie. Ce nu este bine să faci azi...