Antena Căutare

Înălțarea Domnului 2024: Tradiții, superstiții și obiceiuri pe 13 iunie. Ce nu este bine să faci azi

13 iunie 2024, românii prăznuiesc Înălțarea Domnului, una dintre cele mai importante sărbători din an. Astăzi, credincioșii țin cont de mai multe tradiții, superstiții și obiceiuri.

Colaj cu un tablou cu Iisus Hristos care se înalță spre ceruri, două persoane ce ciocnesc ouă roșii și oameni la slujbă în biserică Galerie
13 iunie 2024, românii prăznuiesc Înălțarea Domnului, una dintre cele mai importante sărbători din an | Shutterstock

Înălțarea Domnului este o sărbătoare mare pentru toți credincioșii, care are loc la 40 de zile de la Paște. Aceasta semnifică, așa cum spune și denumirea, înălțarea lui Iisus Hristos la ceruri.

Încă din bătrâni se spune că Iisus Hristos s-a arătat oamenilor cu credință timp de 40 de zile după învierea sa din morți. Mântuitorul le-a făcut o promisiune discipolilor săi în timpul înălțării la ceruri. Acesta le-a spus că va trimite un va trimite Duhul Sfânt pentru a-i călăuzi și pentru a-i ajuta în misiunea lor de a răspândi credința.

Pe 13 iunie 2024, de Înălțarea Domnului, biserica organizează slujbe speciale și rugăciuni. Prin intermediul acestora, oamenii sărbătoresc înălțarea lui Iisus Hristos și promisiunile pe care acesta le-a făcut.

Citește și: Nouă minivacanță pentru români. Când se pot bucura de câteva zile cu familia și ce sărbătoare importantă este atunci

Articolul continuă după reclamă

Această sărbătoare importantă se mai numește și Ispas, denumirea venind de la numele ciobanului care ar fi fost martor la înălțarea lui Iisus Hristos către ceruri. Potrivit legendei, bărbatul ar fi stat ascuns după pietre până a avut curajul de a povesti tot ce a văzut. Se menționează că acesta era un om vesel și bun la suflet.

Tot în această zi mare, românii celebrează și ziua Eroilor. De altfel, există o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții în ceea ce privește Înălțarea Domnului. Iată ce nu ai voie să faci pe 13 iunie 2024.

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului de pe 13 iunie 2024

Puțini sunt cei care mai țin cont de tradițiile, superstițiile și obiceiurile de Înălțarea Domnului. Sunt foarte multe lucruri pe care credincioșii trebuie să le facă pe 13 iunie pentru a avea parte de noroc și sănătate tot anul.

Cea mai cunoscută tradiție este cea legată de înroșirea ouălor pentru a fi ciocnite. Cei mai mulți obișnuiesc să spună „„Hristos s-a înălțat” și „Adevărat s-a înălțat!”. Este foarte important ca românii să știe că pe 13 iunie 2024 este ultima zi în care se pot mânca ouăle roșii.

De asemenea, se spune că cei care mor în ziua de Ispas ajung direct în Rai. Încă din bătrâni se menționează faptul că cerurile sunt deschise timp de 40 de zile, de la Paște până la Înălțarea Domnului.

Citește și: Ce să faci cu ramurile de la Rusalii după ce s-au uscat. De ce este considerat mare păcat dacă le arunci la gunoi

Tot astăzi, 13 iunie 2024, gospodinele fac pomeni și împart pentru sufletele celor care au murit. Printre produsele care se dau de aceasta sărbătoare se numără ceapa verde, brânza, pâinea caldă și rachiu.

Pentru a avea o recoltă bogată anul acesta, bătrânii sunt de părere că semănătorile trebuie făcute până în ziua de Înălțare. În plus, azi se sfințesc plantele de leac (leușteanul, paltinul, alunul). Există o tradiție în unele zone ale României unde oamenii se bat cu leuștean pentru a fi feriți de boli și necazuri.

De Înălțarea Domnului femeile nu trebuie să împartă sare. De altfel, pe 13 iunie 2024 nu se spală rufe și nu se fac treburi în gospodărie. Se spune că cei care aleg să facă astfel de activități vor avea ghinion tot anul.

Bunătatea și speranța ar trebui să primeze de Înălțarea Domnului. Românii trebuie să evite certurile și conflictele azi. Tot pe 13 iunie 2024, credincioșii trebuie să meargă la biserică pentru a asista la slujbele care îl celebrează pe Iisus Hristos.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa sezonul 9, 25 iunie 2024. Elena s-a destăinuit în fața Mariei Lungu: Sunt îndrăgostită!
Mireasa sezonul 9, 25 iunie 2024. Elena s-a destăinuit în fața Mariei Lungu: Sunt îndrăgostită! Marti, 25.06.2024, 16:35
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x