Sfântul Nicolae este una dintre sărbătorile specifice care marchează Postul Crăciunului, așteptată, în special, de către cei mici, care își pregătesc, cu nerăbdare, ghetuțele în fiecare an. De asemenea, tot în această zi, credincioșii care postesc au dezlegare la pește, fiind o sărbătoare notată cu cruce roșie în calendarul creștin.
Cine a fost Sfântul Nicolae și pe ce dată este sărbătorit în calendarul creștin
Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 280, într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi. Se spune că în timpul vieții, Nicolae ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar, de atunci, aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor, potrivit unei publicații online.
Tot în vremuri demult apuse, Sfântul Nicolae ar fi înviat un tânăr corăbier, care căzuse de pe catarg şi se înecase. Sfântul Ierarh Nicolae a murit în jurul anului 345, în localitatea Mira (astăzi Kocademre, Turcia).
Conform datinilor calendarului creștin-ortodox, Moș Nicolae a fost rânduit spre cinstire în ziua de 6 decembrie, în fiecare an, dată la care este așteptat, de altfel, de către toți copiii din lume.
Citește și: Mesaje de Sfântul Andrei 2022. Urări și mesaje pentru sărbătoriții zilei de 30 noiembrie
Cum a apărut tradiția de a oferi cadouri de Moș Nicolae. Această zi marchează începutul sărbătorilor de iarnă
Așadar, sărbătoarea lui Moș Nicolae, cum mai este cunoscut în popor, are loc în fiecare an la data de 6 decembrie, potrivit unei publicații online. Această zi marchează începutul sărbătorilor de iarnă. Iar, conform tradiției, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii care au fost cuminți tot anul primesc cadouri, dulciuri și fructe în ghetuțe, iar cei năzdrăvani primesc, de la Moș Nicolae, câte o nuielușă.
Obiceiul de a oferi cadouri de Moș Nicolae a apărut în urma unei vechi legende. Se pare că, în vremurile de demult, Sfântul Nicolae ar fi auzit de fiicele unui nobil sărac, care nu-și găseau pretendenți din cauza situației lor financiare. În acel moment, Sfântul Nicolae ar fi lăsat la ușa casei lor un săculeț cu aur, pentru ca fata cea mare să se mărite.
La fel a făcut și cu celelalte fete, însă la cea mică, tatăl lor a vrut să descopere cine le-a ajutat și a stat la pândă. Se spune că bărbatul l-ar fi văzut pe Sfântul Nicolae când urca pe acoperiș și arunca un săculeț pe horn. În acel moment, Moș Nicolae l-ar fi rugat pe tatăl fetelor să păstreze secretul, dar acesta nu s-a ținut de cuvânt.
De atunci, oricine primea un cadou fără să se aștepte, trebuia să îi mulțumească lui Sfântul Nicolae. El a decedat pe 6 decembrie 352, motiv pentru care este celebrat tocmai la această dată, în fiecare an.
De unde provine tradiția cu nuielușa în ghetuțe în cazul copiilor care nu au fost cuminți
În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii își pregătesc ghetuțele și le pun la ușă, în speranța că vor găsi cadouri dimineață. Însă, nu toți copiii primesc dulciuri, fructe și cadouri. Unii dintre ei se trezesc dimineața cu câte o nuielușă în papucii lustruiți.
Se pare că și această tradiție se bucură de propria legendă. Se spune că totul se datorează unei întâmplări din viața lui Sfântul Nicolae. În anul 325, Nicolae i-ar fi dat o palmă lui Arie, cel care a afirmat că Iisus Hristos nu este fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.
Așadar, acea palmă a devenit simbolică și servește drept avertisment pentru cei care nu ascultă. Ulterior, palma s-a transformat în nuielușă. De asemenea, se spune că nuieluşa trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până de Crăciun, înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.
În plus, tot obiceiurile spun că de Moș Nicolae nu este bine să dăruiești obiecte ascuțite sau de culoare închisă, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, pentru că se spune că acestea ar aduce ghinion persoanei care le primește.