Tradiția spune că în ziua de 1 octombrie, când se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului, nu se taie părul, se postește și se mănâncă plăcinte de post, cu mere sau dovleac. Este o zi în care creștinii se roagă la Maica Domnului.
Sărbătoarea de pe 1 octombrie amintește de o minunte petrecută în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înţeleptul (886-911), când Maica Domnului s-a arătat Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos (pomenit în calendarul creştin ortodox la 2 octombrie), ca ocrotitoare şi mijlocitoare a creştinilor. Acoperământul Maicii Domnului este evenimentul pe care îl prazanuieste Biserica spre a aminti că prin nevoință și rugăciune se poate primi ajutorul Maicii Domnului.
Citește și: Rugăciune rapidă ca să scapi de necazurile din viața ta! Ce trebuie să rostești ca să scapi de probleme
Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului mai este cunoscută în tradiția poplară și sub denumirea de Pocroave. În această zi începe pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece. Denumirea de „Pocroavele“, este un cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă.
Tradiții și superstiții pentru sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului e pe 1 octombrie 2022 (Pocroave)
Tradiția populară spune că în ziua de 1 octombrie creștinii postesc pentru a fi feriți de supărări și boli. Până la prânz se mănâncă doar covrigi frământați fără lapte și se bea doar apă sau ceai. Apoi, în tradiția populară, se srevesc plăcinte de post umplute cu mere sau dovleac.
Tot tradiția spune că astăzi nu se tunde părul. Există o credința printre bătrânele de la țara, conform căreia, dacă este tăiat azi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.
Citește și: Acoperământul Maicii Domnului. Rugăciunea care te scapă de toate necazuri
Fetele care nu au podoaba capilară deasă se roagă în ziua de Acoperământul Maicii Domnului să le fie acoperit capul cu mai mult păr.
În această zi de sărbătoare se spune că fetele și femeile care sunt îmbodobite de nuntă vor avea o căsnicie lungă și fericită.
În anumite părți ale țării în ziua de Acoperământul Maicii Domnului se stropesc vitele cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli în sezonul rece.
Ziua de Pocroave desemnează începutul pregătirilor ogoarelor pentru sezonul rece. Se spune că din această zi pământul va fi acoperit în fiecare dimineață cu brumă.
Potrivit tradiției, în ziua de 1 octombrie, de Acoperământul Maicii Domnului, se pomenesc cei morți, care se află sub protecția Maicii Domnului.
Rugăciune puternică la Acoperământul Maicii Domnului
În ziua sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului, credincioșii rostesc următoarea rugăciune: „Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău". Amin
De asemenea, se rostește acest tropar la sărbătoarea Acoperămantului Maicii Domnului:
„ Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriți fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu și căutand către Preacinstită Icoană ta, cu umilintă grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperămant și ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mantuiască sufletele noastre”. Amin
(P) La BOOKZONE găsești cărți de dragoste moderne și impresionante... Rezultate Loto 2 octombrie 2022. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plu...