- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
La mijlocul lui noiembrie, anul trecut, autoritățile turcești au descoperit un transport ceva mai interesant, pe Aeroportul din Istanbul: 1.200 de kilograme cu solzi de pangolin, animalul despre care se crede că este la originea producerii și răspândirii coronavirusului! Conform agențiilor de presă, ”marfa”, în valoare de 1.500.000 de euro, constând în mai multe pachete, fusese expediată din Congo, cu destinația București, via Istanbul. La plecare, expeditorul afirmase că este consulul României în Angola, iar documentele ce insoțeau transportul vorbeau despre ”piese de mobilier”. Greutatea prea mică a pachetelor a atras atenția vameșilor turci, care au făcut captura.
În momentul apariției și răspândirii coronavirusului, epidemie care a ucis până acum, numai în China, peste 1.000 de oameni, s-a crezut că liliecii sunt purtători cunoscuți ai celei mai noi tulpini de coronavirus. Analiza genetică indică faptul că tulpina virusului era identică în proporție de 96% cu cea găsită la aceste viețuitoare. Dar, potrivit spuselor lui Arnaud Fontanet, specialist la ”Institutul Pasteur” din Franța, boala nu ar fi fost transmisă direct de la lilieci către oameni.
„Credem că ar fi fost vorba de un alt animal, un intermediar”, susţine Fontanet. Astfel, epidemia de SARS din 2002, care a avut o tulpină diferită de coronavirus, a fost transmisă la oameni prin civet, un mamifer de dimensiuni mici, care este considerat o delicatesă în China. În plus, multe animale sunt capabile să transmită viruşi către alte specii, iar aproape toate tulpinile de coronavirus, contagioase pentru oameni, au provenit de la animale sălbatice. Astfel, Fontanet crede că intermediarul a fost „probabil un mamifer”, care aparţine familiei bursucilor, informează ”The Guardian”.
După testarea a peste 1.000 de mostre colectate de la animale sălbatice, cercetătorii de la Universitatea de Agricultură Sdin China de Sud au ajuns la concluzia că secvenţele genomice de viruşi găsite în pangolini erau identice în proporţie de 99% cu cele descoperite la persoanele infectate cu noul coronavirus, relatează agenţia de ştiri oficială ”Xinhua”.
Ce este pangolinul, animalul de la care ar fi pornit epidemia de coronavirus din China?
Conform wikipedia, pangolinii (numiți și furnicari solzoși) sau folidotele (Pholidota) este un ordin de mamifere placentare nocturne lipsite de dinți, cu corpul lung, acoperit cu solzi cornoși care se îmbină întocmai ca țiglele de pe acoperiș, botul alungit, coadă foarte lungă, limba lungă protractilă și foarte lipicioasă, cu ajutorul căreia adună furnicile și termitele. Picioarele pangolinilor sunt înarmate cu gheare puternice și încovoiate ca niște căngi, cu care pot săpa mușuroaiele furnicilor și termitelor cu care se hrănesc.
În timp ce carnea de pangolin este considerată o delicatesă în bucătăria asiatică, solzii se folosesc în medicina tradiţională chineză pentru tratarea unor afecţiuni, printre care astmul şi artrita, dar se crede că au și proprietăți afrodisiace.
Pangolinul este declarat animal protejat începând din septembrie 2016 prin Convenţia internaţională privind comerţul cu specii ameninţate cu dispariţia (CITES). El a „câştigat” titlul - de neinvidiat - de ”cel mai traficat mamifer din lume”, circa un milion de pangolini fiind capturaţi în ultimii zece ani în pădurile din Asia şi Africa. Pentru că sunt vânați în China, pangolinii sunt crescuți în țări africane și, de aici, traficați sub diferite forme.