Telefonul mobil dă dependenţă, iar adolescenţii sunt victime sigure. În Coreea de Sud, autorităţile au deschis centre de dezintoxicare digitală, unde, dincolo de terapie, tinerii învaţă să socializeze în mod direct şi nu prin intermediul tehnologiei.
La 16 ani, Yoo Chae-rin este dependentă de telefon. A ajuns într-un centru de detoxificare digitală după ce a petrecut 13 ore continuu cu ochii în ecran. Toţi adolescenţii internaţi aici riscă să dezvolte anxietate sau depresie, din cauza excesului de tehnologie.
În prima zi petrecută în tabără, copiii au priviri chinuite. Spun că vor să meargă acasă, că nu le place aici, că nu ştiu ce caută aici. Dar asta se întâmplă doar în primele două zile.
O lună, tinerii nici nu se apropie de telefon. Terapeuţii le prezintă, în schimb, alternative de a-şi petrece timpul liber. Merg la plimbare, dansează, ascultă muzică şi fac sport. Tratamentul prevede şi terapie unu la unu cu un psiholog, sesiuni de grup şi şedinţe comune cu părinţii.
Simptomele slăbirii lobului frontal sunt depresia şi anxietatea. Ne controlăm tot mai greu impulsurile sau furia. Scade şi abilitatea de a trece peste probleme.
Taberele care vindecă dependenţa de telefon sunt gratuite în Coreea de Sud, ţară în care 98% dintre adolescenţi sunt utilizatori de gadgeturi. În România, copiii petrec, în medie, peste două ore pe zi în faţa unui smartphone, arată un studiu recent.