Secretarul general al Partidului Comunist Roman (PCR) s-a nascut in satul (actualmente orasul) Scornicesti din judetul Olt, la 26 ianuarie 1918, intr-o familie de tarani cu 10 copii.
Asadar, "cel mai iubit fiu al poporului" ar fi implinit astazi 95 de ani. Pana in 1989, ziua de 26 ianuarie era marcata prin festivitati ample si ode la adresa dictatorului.
Nicolae Ceausescu, drumul de la saracie la tiranie
La varsta de 12 ani, pleaca la Bucuresti si se angajeaza ca ucenic la diferite ateliere si fabrici.
In 1933, se inscrie in cadrul UTC, sectia de tineret a Partidului Comunist Roman, formatiune politica ce activa in ilegalitate, iar in 1936 este condamnat la trei ani de inchisoare, fiind incarcerat la Doftana pentru distribuirea unor pamflete comuniste.
In 1939 o cunoaste pe Elena Petrescu la o reuniune a tinerilor comunisti. Cei doi se vor casatori sase ani mai tarziu. Cei doi aveau trei copii, o fata si doi baieti - Zoia, Nicu si Valentin - dar numai ultimul dintre ei mai este in viata.
In 1940, Ceausescu este arestat din nou. Petrece trei ani la inchisoarea Jilava, iar pana la 23 august 1944 va mai petrece un an de detentie la Targu Jiu. In aceasta perioada ii intalneste pe liderii Partidului Comunist, Gheorghe Gheorghiu-Dej si Chivu Stoica.
Nicolae Ceausescu, la varsta de 15 ani, detinut la Doftana, 1933
La alegerile din 28 martie 1948, Ceausescu este ales membru in Marea Adunare Nationala, calitate pe care si-o va pastra pana la sfarsitul vietii.
A intrat in PCR, avand doar patru clase absolvite si o calificare de cizmar. In perioada regimului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, a fost detinut mai multe portofolii ca ministru, iar la moartea acestuia, in 1965, a ajuns secretar general al PCR si sef al statului roman.
Prin alegerea sa in functia de presedinte al Republicii, Nicolae Ceausescu a monopolizat intreaga putere in stat, iar in perioada urmatoare, prin propaganda, a fost creat un adevarat mit in jurul sotilor Ceausescu.
A instituit o dictatura bazata pe cultul personalitatii. Initial, a reusit sa atraga sprijinul tarilor occidentale datorita cursului ideologic urmat, de relativa independenta fata de Uniunea Sovietica. Mai ales ca, in data de 21 august 1968, Ceausescu a condamnat invazia sovietica din Cehoslovacia, refuzand ca tara noastra sa participe la ea, castigandu-si si poporul de partea sa.
Comportamentul lui Ceausescu s-a schimbat radical dupa vizitele sale in China si Coreea de Nord din cursul anului 1971. Incantat de ceea ce vazuse, liderul roman s-a hotarat sa aplice acasa acelasi model ideologic.
Pe vremea lui, romanii au consumat mari cantitati de „tacamuri de pui”, ulei comestibil mixt din floarea soarelui si porumb, "„salam cu soia”", nechezol (inlocuitorul cafelei), peste oceanic... pentru inlocuirea necesarului de carne. Dar chiar si asa, aceste produse se gaseau cu greu, inregistrandu-se o dezvoltare fara precedent a pietei negre.
Nicolae Ceasusescu - sfarsitul
A fost inlaturat de la putere in urma Revolutiei din decembrie 1989, care a pornit in Timisoara si s-a incheiat la Bucuresti, fiind judecat si executat pe 25 decembrie, acelasi an, intr-o unitate militara din Targoviste, care ulterior s-a transformat intr-o unitate de jandarmi.
In dimineata de 18 decembrie 1989, Nicolae Ceausescu a plecat intr-o vizita oficiala in Iran, desi evenimentele din Timisoara luasera amploare. Intors urgent in tara, pe 20 decembrie, Ceausescu sustine un discurs la radio si televiziune in care pune evenimentele de la Timisoara pe seama unor „elemente huliganice de tip fascist”, instigati de „cercurile reactionare imperialiste”, si anunta convocarea unui mare miting a doua zi la Bucuresti.
Pentru el, acel moment a insemnat... inceputul sfarsitului.
Sotii Ceausescu, la procesul din 25 decembrie 1989
Pe 25 decembrie 1989, sotii Nicolae si Elena Ceausescu au fost judecati la Targoviste, de un tribunal militar ad-hoc, dupa un proces sumar care a durat trei ore, la finalul caruia au primit sentinta: CONDAMNARE LA MOARTE.
Nicolae si Elena Ceausescu au fost executati prin impuscare, chiar in curtea unitatii militare unde a avut loc procesul, la cateva minute dupa citirea sentintei, de catre un pluton format din soldati in termen.
Vezi si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 26 ianuarie!
Surse: historia.ro; wikipedia.org
Foto: wikipedia.org; cinemagia.ro
Vreau sa ajut! Alexandru are noua ani, iar viata lui are un pret: 20.000 de euro ... UPDATE! Hotii secolului, urmariti de albanezi. Picturile de zeci de milioane de euro sunt in continuare de negasit ...