Antena Căutare

3 februarie. Semnificații istorice. S-a stins JOHANNES GUTENBERG, inventatorul care ne-a dăruit cărțile

Locul unde zac rămășițele pământești ale lui Gutenberg a rămas necunoscut şi astăzi.

3 februarie. Semnificații istorice. În 1468, se stingea tipograful german Johannes Gutenberg (n. 1398), inventatorul care ne-a dăruit cărțile.

Johann Gutenberg este creditat cu crearea unui nou tip de presă tipografică și a unor cerneluri pe bază de uleiuri. Originea primelor prese ale lui Gutenberg este neclară însă, mai mulți autori considerând presele sale inițiale drept adaptări ale preselor fixe deja existente în Europa, în combinație cu tehnologia de tipărire cu caractere mobile din metal inventată în Coreea și China.

3 februarie. Semnificații istorice. S-a stins JOHANNES GUTENBERG, inventatorul care ne-a dăruit cărțileGutenberg s-a născut în orașul german Mainz, într-o familie de patricieni bogați, care aveau o genealogie datată până în secolul al treisprezecelea. Părinții săi erau aurari și băteau monedă.

În mod paradoxal, deși era considerat de mulţi istorici şi specialişti ca fiind cel mai important inventator din istorie, nu a profitat niciodată de beneficiile uriaşe aduse omenirii de invenţia sa. Omul căruia omenirea îi datorează educaţia şi dezvoltarea culturii, a murit în orașul în care s-a născut, fiind îngropat în cimitirul franciscan al oraşului. Atât Biserica, dar și cimitirul au fost apoi distruse, așadar, locul unde zac rămășițele pământești ale lui Gutenberg a rămas necunoscut şi astăzi.

Articolul continuă după reclamă

3 februarie. Alte semnificații istorice

1890 - A avut loc premiera piesei "Năpasta" de I.L.Caragiale.

1898 - S-a născut omul politic liberal Gheorghe I.Brătianu, istoric si membru al Academiei Române. A încetat din viaţă în închisoare, la Sighetul Marmaţiei, la 27 aprilie 1953.

1908 - S-a constituit Partidul Conservator-Democrat, în frunte cu Take Ionescu, partid cu un program politic de "centru".

1923 - A avut loc conferinţa generală pentru dezarmare de la Geneva, la care participă 63 de state, inclusiv România.

1924 - A încetat din viaţă al 28-lea preşedinte al SUA, Thomas Wilson Woodrow, la vârsta de 67 de ani (n. 28 decembrie 1856)

1929 - A avut loc premiera filmului "Iancu Jianu" de Horia Igiroşanu, primul din seria dedicată haiducilor.

1954 - A murit, la Bucureşti, romancierul Ionel Teodoreanu (n. 1897).

1957 - S-a creat, la Bucureşti, Arhiva Naţională de Filme.

1962 - SUA a instituit blocada economică asupra Cubei.

1992 - S-a parafat "Declaraţia asupra cooperării economice în Marea Neagră". România a fost fondatoare a noului acord economic.

1995 - Este lansată naveta spaţială "Discovery", pentru o misiune comună americano-rusă de opt zile.

2009 - Curtea de la Haga a dat câştig de cauză României în procesul cu Ucraina privind platoul continental din Marea Neagră şi Insula Şerpilor. Curtea a acordat României 9700 de kilometri pătraţi de zonă economică exclusivă şi platou continental, reprezentând 79,34% din totalul suprafeţei în dispută. Zona conţine circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol.

sursă: mediafax, descopera.ro

Cum va fi vremea, în acest weekend! 3-4 februarie, mini-vacanță de primăvară, în toată regula. Vom avea până la 18 grade... 3 lucruri extrem de importante pe care școala încă nu îl învață pe copilul tău...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x