Ziua Învățătorului se sărbătorește în fiecare an la data de 5 iunie. În timp ce în multe dintre județele din România, inclusiv în Municipiul București, elevii vor veni la școală, pentru a participa la ”manifestări specifice”, în județul Prahova școlile vor fi închise miercuri, scrie Observatorul Prahovean, citat de Edupedu.ro.
Structura anului școlar 2018-2019 prevede ca de Ziua Învățătorului să fie sărbătorită pe 5 iunie. Ministerul Educației a anunțat că în această zi școlile vor organiza “manifestări specifice”, însă doar cele care nu au prevăzută ca zi liberă această dată în contractul colectiv de muncă.
În timp ce în București, copiii de grădiniță și elevii sunt așteptați la clase, în județul Prahova, școlile vor fi închise miercuri, scrie Observatorul Prahovean.
Ziua Învățătorului 2019, școli închise în județul Prahova
Potrivit reprezentanților ISMB (Inspectoratul școlar al Municipiului București), în școlile din Capitală ”se vor face activități prin care va fi celebrată Ziua învățătorului. Asta înseamnă că nu se fac ore obișnuite, dar copiii vin la școală. Așa este stipulat în contractul colectiv de muncă la nivel de ramură”, a explicat Adrian Horvat, inspector la Inspectoratul școlar al Municipiului București, pentru Edupedu.ro.
Școlile vor fi închise însă, miercuri, de Ziua Învățătorului, în județul Prahova, iar prevederea apare în Contractul Colectiv de Muncă înregistrat la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Prahova. În concluzie, 5 iunie este zi nelucrătoare pentru personalul din învățământ din județul Prahova.
Ministerul Educației a stabilit că în zilele libere prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă nu se face școală. Pentru data de 5 octombrie (Ziua internațională a educației) și de 5 iunie (Ziua învățătorului), nu există o regulă aplicată de la centru tuturor școlilor, astfel că, în aceste zile, școlile vor organiza “manifestări specifice”, însă numai cele care nu au prevăzute ca zile libere aceste date în contractul colectiv de muncă.
Ziua Învățătorului este sărbătorită în România la data de 5 iunie începând din data de 9 octombrie 2007, când s-a adoptat proiectul de lege privind instituirea Zilei Învățătorului, această zi urmând a avea un caracter educațional, național, apolitic și cultural.
Ziua Învățătorului coincide cu ziua de naştere a lui Gheorghe Lazăr, pedagog, teolog, traducător și inginer român, considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească. În anul 1818, Gheorghe Lazăr a înființat în București prima școală cu predare în limba română, și anume, Școala de la Sfântul Sava.
sursa info: edupedu.ro.
Drumuri blocate în România din cauza inundațiilor... 5 iunie - Ziua Învățătorului 2019: De ce elevii nu fac cursuri...