Pentru Cosmin, samsarul, ziua de joi a fost un chin. N-a mai patit niciodata cate i s-au intamplat acum, la un transport de cai: ONG-uri, presa, cai neascultatori, zvonuri ca abatoarele nu-i mai primesc animalele cumparate, toate pe capul lui nadusit. Se consoleaza cu gandul ca profitul de pe urma animalelor va spala toata nemultumirea: de la abatorul din Ardeal, unde va transporta animalele, va lua carcasele si le va exporta in Italia. Italienii nu se uita la bani cand vine vorba de asa delicatesa.
Tintatul negru se zbate in funie si mai are putin si se spanzura. Taranul nu-l slabeste. Cei peste 40 de cai din tarcul mare se intorc cu cozile spre el si incep sa se agite, cand vad asa multi oameni in jur. "E calul meu. I-am dat drumul acum trei ani liber, ca era manz si n-aveam ce sa fac cu el. Acuma mi-l iau inapoi. E normal ca s-a salbaticit putin, dar o sa plec de-aici calare pe el", spune, increzator, taranul.
Il ajuta si unul din samsari, Sebastian, care spune ca oamenii din zona isi stiu animalele dupa urechile crestate sau dupa alte "semne particulare". De-aia acum, cand pot castiga bani de pe urma lor, multi isi amintesc ca au un cal rotat, altul tintat. "Ce sa-i fac, sa-l iau in brate?", spune omul, din ce in ce mai enervat pe indaratnicia armasarului. "Ce tot ii dati inainte cu cal salbatic? Ii salbatic din p.... E calul meu. Aia din Texas sunt cai salbatici", se aprinde omul, in timp ce calul se tranteste pe jos si aproape se spanzura cu funia. Calul e legat tatareste, de buza de jos si e tras fara mila cand se da inapoi din calea haturilor.
Vinerea trecuta, Cosmin, cel care coordoneaza incarcarea cailor, spune ca sateni din Cardon si Letea au venit si si-au revendicat caii pe alese. Animalele au fost cipate, bagate in tarc si vandute. "Capturarea a fost foarte prost gandita. E in perioada montei si animalele sunt foarte agresive. Iata, ce fac ei acum se cheama rele tratamente", spune medicul veterinar Stefan Raileanu, aratand spre animalele care, innebunite, rup barele tarcului si-si ranesc picioarele.
Raileanu crede ca singura scapare a acestor animale ar fi sa fie clasificate drept specie protejata. "Trebuie studii stiintifice, dureaza cativa ani, dar se poate face. Caii de acest fel, salbatici si semi-salbatici, nu mai gasim in Europa. Exista marturii scrise, din 1860, ca ar exista cai salbatici in zona. Nu sunt mai multi de o mie, nicidecum 4.000, cum au mai spus altii", precizeaza Raileanu.
Citeste tot articolul in Jurnalul
FOTO: Jurnalul