Antena Căutare

A fost adoptat un nou proiect de lege care interzice comercializarea băuturilor energizante. La ce sumă se ridică amenzile

Un nou proiect de lege a fost adoptat în plenul Camerei Deputaților. Acesta interzice comercializarea băuturilor energizante. Cei care încalcă legea riscă amenzi usturătoare.

colaj tânără care stă pe trepte cu o doză de energizant în mână și una goală pe jos și un bărbat care ține pe cap un carton cu un x roșu și o mână ridicată Galerie
Buturile energizante interzise la comercializare în incintele instituțiilor de învățământ | Shutterstock

Marți, 2o februarie 2024, s-a aprobat în plenul Camerei Deputaților proiectul de lege cu privire la comercializarea băuturilor energizante. Acest proiect a primit 238 de voturi „pentru”, 1 vot „împotrivă” și 12 abțineri.

Citește și: Trotinetele electrice pe drumurile publice doar sub anumite condiții. Câți ani trebuie să ai și ce noi reguli au intrat în vigoare

A fost adoptat un nou proiect de lege care interzice comercializarea băuturilor energizante. Ce amenzi riscă magazinele care încalcă legea

Potrivit Digi24, noul proiect de lege reglementează interzicerea comercializării băuturilor energizante în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate sau care este destinată ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.

Citește și: Cum se pedepsește cruzimea față de animale. Mai mulți ani de închisoare și amenzi usturătoare, potrivit unei noi legi

Camera Deputaților a fost forul decizional în ceea ce privește acest nou proiect de lege. Prin adoptarea respectivelor prevederi legale se încearcă protejarea sănătății și dezvoltării optime a minorilor, dar și a persoanelor vulnerabile.

Citește și: Șapte frați au ajuns la spital, după ce au dat o spargere într-un magazin din Iași. Ce furaseră copiii

Astfel este interzisă comercializarea băuturilor energizante care conțin combinații variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Citește și: Băutura ieftină și foarte accesibilă care cauzează cancer de colon și moarte prematură. Majoritatea românilor o consumă

În urma adoptării noului proiect de lege, se constituie contravenție vânzarea acestor băuturi minorilor. Amenzile pentru cei care încalcă legea se ridică până la 30.000 de lei.

Citește și: Un bărbat a băut energizante și a ajuns de urgență la spital! Ce s-a întâmplat cu limba lui

În funcție de gravitatea faptei, operatorii economici care încalcă legea riscă amenzi de până la 30.000 de lei, iar dacă încalcă legea în mod repetat, acestora li se va suspenda activitatea pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

De-a lungul timpului, studiile au arătat cât de nocive sunt aceste băuturi, mai ales pentru creierul încă nedezvoltat, precum cel al copiilor și adolescenților. Din ce în ce mai mulți tineri apelează la aceste băuturi pentru a-și recăpăta energia după o perioadă mai intensă sau după o noapte pierdută.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Citește și: A băut șase energizante pe zi, iar efectele sunt devastatoare! Semnalul de alarmă tras de un bărbat: ”Bei astfel de băuturi? Ar trebui să te mai gândești!”

Aceștia aleg o băutură energizantă mai ales în timpul sesiunii, atunci când învață până târziu sau chiar înainte de un examen. Însă nu iau în seamă și consecințele consumului de băuturi energizante.

„Nu mi se pare că mă ajută. Cred că e doar în capul meu”, spune un tânăr. Cu toate acestea, mulți continuă să bea, fiind o alternativă extrem de ușoară și uneori ieftină.

Citește și: Amesteci alcoolul cu băuturi energizante? Iată ce trebuie să știi!

În urma proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților, minorii nu vor mai avea posibilitatea de a cumpăra în incinta școlară aceste băuturi, restricționându-le astfel acesul la ele.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Rezultate Loto azi, 18 februarie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc ... A fost închisă o cherhana faimoasă de pe litoralul românesc. Inspctorii ANPC s-au îngrozit de ce au găsit. Ce sumă trebu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x