Cercetătorii de la Universitatea Lanzhou au dorit să afle mai multe informaţii referitoare la condiţiile de mediu în care SARS-CoV-2 poate supravieţui pentru a înţelege tiparul de dispersie la nivel mondial, potrivit agenției Xinhua.
Specialiştii au cercetat impactul temperaturii ambientale asupra răspândirii globale a COVID-19, conform articolului ştiinţific ce însoţeşte studiul recent, publicat în jurnalul ştiinţific Science of The Total Environment.
Relaţia dintre numărul de cazuri de COVID-19 confirmate zilnic şi condiţiile meteorologice, inclusiv temperatura şi umiditatea, a fost studiată pe baza datelor de la aproximativ 3,75 milioane de cazuri de COVID-19 confirmate la nivel mondial, în 185 de ţări şi regiuni, în perioada 21 ianuarie - 6 mai.
Cercetătorii au constatat că în zonele cu valori de temperatură situate între 5 şi 15 grade Celsius au fost reportate 60% dintre cazurile confirmate de COVID-19. Mai mult, aproximativ 73,8% dintre cazurile confirmate erau concentrate în regiuni cu o umiditate absolută între 3 şi 10 grame pe metru cub.
Constatările indică faptul că SARS-CoV-2 a părut să se răspândească spre latitudini mai înalte şi sugerează că ar exista o zonă climatică optimă în care concentraţia de SARS-CoV-2 a sporit în mod semnificativ în mediul ambient, inclusiv pe suprafaţa obiectelor.
Răspândirea focarului de COVID-19 este afectată de mai mulţi factori
Echipa de oameni de ştiinţă a investigat factorii naturali care afectează pandemia.
Cercetătorii au avertizat că pandemia de COVID-19 se poate răspândi în mod ciclic, iar focarele ar putea fi recurente în oraşele mari situate la latitudini medii, în toamna anului 2020.
''Nu ne putem baza pe presupunerea că epidemia de COVID-19 va înceta odată cu creşterea temperaturii'', a declarat Huang Zhongwei, autor principal al articolului ştiinţific.