Dupa depunerea plangerii, procurorii au trimis documentele politistilor de la sectia 17, pentru cercetari, insa in data de 08.08.2013 au solicitat reintoarcerea dosarului la Parchet, pentru continuarea analizei cauzei.
Conform Avocatului Gheorghita Mateut, denuntul facut de Ioan Bendei este mincinos, deoarece nu exista probe sau indicii temeinice din care sa rezulte presupunerea rezonabila ca Sorin Alexandrescu ar fi comis fapta penala imputata, asa cum s-a constatat si prin respingerea in doua randuri, de catre Judecatoria sectorului 5, a cererilor DNA de efectuare a unor perchezitii la biroul si domiciliul acestuia, precum si prin infirmarea actului rezolutiv de incepere a urmaririi penale de catre Procurorul Sef al Sectiei de Combatere a coruptiei din cadrul DNA. Ioan Bendei, stiind ca este inregistrat, a produs probe mincinoase, prin incercari repetate de a conduce discutiile purtate cu Sorin Alexandrescu in sensul in care ar putea face dovada unui santaj. Tot Avocatul Mateut afirma ca infractiunea a fost savarsita cu intentie directa, Ioan Bendei avand cunostinta de caracterul mincinos al probelor pe care le-a produs in fata organelor de urmarire penala, cat si de caracterul nedrept al invinuirii pe care o sprijina in mod voit prin fapta sa.
Potrivit codului penal, denuntul calomnios se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Producerea de probe mincinoase, care sa duca la o invinuire nedreapta, poate saducala o pedeapsa intre un an si 5 ani de inchisoare.
Infractiunea de denunt calomnios
Codul Penal Roman incrimineaza in art. 259 denuntarea calomnioasa adica infractiunea de reclamare catre organele de urmarire si cercetare penala a unei alte persoane pentru fapte sau incalcari ale legii penale, care nu s-au savarsit in realitate.
Art. 259. - Denuntarea calomnioasa
Invinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plangere, cu privire la savarsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, in sprijinul unei invinuiri nedrepte, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
Daca cel care a savarsit fapta declara mai inainte de punerea in miscare a actiunii penale fata de persoana in contra careia s-a facut denuntul sau plangerea, ori impotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plangerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.
ANM a emis un nou COD GALBEN de furtuni si ploi. Sunt vizate mai multe judete din nordul tarii si din Moldova... STUDIU: Ce spun specialistii americani despre consumul de cafea dis de dimineata...