Antena Căutare

ALARMANT! Un virus periculos, depistat în tot mai multe localități din România! Zona din țară unde există cel mai mare PERICOL!

Un nou bilanţ al epidemiei de pestă porcină africană a fost anunțat, vineri, de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit căreia există 547 de focare în 98 de localităţi, în creştere faţă de ultimul bilanţ prezentat miercuri.

Un nou bilanţ al epidemiei de pestă porcină africană a fost anunțat, vineri, de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit căreia există 547 de focare în 98 de localităţi, în creştere faţă de ultimul bilanţ prezentat miercuri. Potrivit specialiştilor, „evoluţia bolii este agresivă” în sud-estul ţării, în timp ce în zona de nord-vest a României evoluţuia este lentă, „chiar staţionară”.

Potrivit ANSVSA, vineri, se înregistrau 547 de focare de pestă porcină africană în 98 de localităţi.

„Se constată că în zona de N-V a României boala evoluează lent, chiar staţionar, confirmându-se în 14 localităţi din judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. Au fost afectaţi 13 porci mistreţi şi au fost ucişi 175 de porci domestici”, anunţă ANSVSA.

În schimb, în zona de sud-est a României, „evoluţia bolii este agresivă”.

Articolul continuă după reclamă

„Boala a fost confirmată în 84 de localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa şi Galaţi. Au fost ucişi 11.772 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 3 ferme comerciale, până în data de 02.08.2018, au fost ucişi 49.647 de porci. Acţiunea de ucidere în două ferme comerciale a fost finalizată şi s-a efectuat prima dezinfecţie, iar în cea de-a treia s-a început uciderea porcilor. Au fost afectaţi 20 de porci mistreţi”, mai spus specialiştii ANSVSA.

Potrivit acestora, evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

„Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană”, mai spus reprezentanţii ANSVSA.

Potrivit acestora, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

La nivel naţional până la data de 02.08.2018 au fost plătite 56 dosare de despăgubire în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare în suma totală de 2.065.162 de lei urmează să fie date în plată.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic şi social.

Ultimul bilanţ prezentat, miercuri, de ANSVSA arăta că există 524 de focare în 80 de localităţi.

Următorul CUTREMUR puternic se anunță DISTRUGĂTOR în București! Câte clădiri se pot prăbuși, de fapt. Primăria a anunțat... Anunț ÎNFIORĂTOR al specialiștilor despre clădirile din București: „Ce s-a spus până acum e greșit. Dacă vine UN CUTREMU...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x