Anotimpul rece se apropie cu pași repezi și proprietarii de locuințe caută deja soluții de încălzire cât mai eficiente și economice. Chiar dacă încălzirea centralizată reprezintă cea mai ieftină soluție, tot mai multe persoane decid să renunțe la aceasta, din cauza eficienței scăzute.
Dacă și tu te numeri printre persoanele care doresc să renunțe la încălzirea centralizată și să înlocuiască această soluție cu una mai eficientă, veștile sunt foarte bune. Progresul tehnologic îți permite să-ți alegi dintr-o gamă variată de sisteme, care mai de care mai performante și mai economice.
Alegerea depinde strict de preferințele și nevoile tale. În cele ce urmează, îți vom prezenta patru soluții de încălzire, care vor substitui cu succes clasica încălzire centralizată:
Centrală pe lemne
Fiind o variantă îmbunătățită a clasicei sobe, o centrală pe lemne reprezintă o soluție de încălzire simplă, de încredere și foarte economică. Cu toate că se adresează mai mult proprietarilor de case, acest sistem își menține încă popularitatea și este preferat în pofida altor sisteme revoluționare.
Mulțumită modelelor tot mai performante de centrale pe lemne, această soluție de încălzire poate fi, după caz, chiar mai ieftină decât încălzirea centralizată. Un alt avantaj este reprezentat de controlul deplin pe care o astfel de centrală ni-l oferă, putând fi folosită strict pentru producerea de apă caldă.
Centrală pe gaz
Dacă ești proprietar de apartament, probabil te-ai gândit până acum să renunți la încălzirea centralizată pentru a-ți monta o centrală pe gaz. Această soluție nu doar că este foarte populară, dar este și extrem de sigură și eficientă.
Singurul dezavantaj al acestui sistem îl constituie fluctuațiile mari la prețul gazului, care în timpul iernii atinge valori destul de ridicate. Totuși, dacă nu ești dispus să încerci o variantă revoluționară și vrei să mergi la sigur, îți recomandăm această soluție de încălzire.
Panouri radiante
Avantajul cel mai mare al panourilor radiante este că nu necesită o centrală termică și funcționează integral pe energie electrică. Această tehnologie este foarte interesantă și se remarcă prin faptul că nu va încălzi în mod direct locuința, ci corpurile din jurul casei, care la rândul lor emană căldură.
Astfel, panourile radiante pot fi montate în interiorul pereților, în tavan sau chiar în pardoseală, iar căldura emanată va fi repartizată uniform, în întreaga încăpere. Principalul dezavantaj al acestei metode de încălzire este puterea sa limitată. Pentru încălzirea unei locuințe de aproximativ 20 de metri pătrați, ar putea fi nevoie și de patru sau cinci astfel de panouri.
Sistem de încălzire solar
Un sistem de încălzire solar nu poate asigura în totalitate necesarul de căldură din locuință, însă, datorită faptului că nu presupune costuri cu combustibilul, am decis să-l includem în lista noastră.
Un astfel de sistem va da randament chiar și la -20 de grade Celsius, continuând să capteze energie solară. Marele avantaj al unui astfel de sistem este mecanismul automatizat, care oprește și pornește automat pompa de recirculare, în funcție de diferențele de temperatură între boiler și colectoare.
Tu cu ce ai decis să înlocuiești încălzirea centralizată? Spune-ne în comentarii ce metodă ingenioasă de termoficare ai descoperit!
Sursă Foto: Pexels
Doi tineri au fost reţinuţi după ce au agresat două persoane în Craiova; la percheziţii, poliţiştii au găsit un pistol ş... Ajutoare de urgenţă de 122.000 de lei pentru familiile afectate în urma accidentului rutier din judeţul Ialomiţa...