Antena Căutare

Amenzi între 500 şi 1000 de lei, nu doar pentru apelurile abuzive la 112, ci şi pentru transmiterea abuzivă de mesaje la 113 şi 114. începând de astăzi

Persoanele care folosesc abuziv numerele de urgenţă 113 - destinat persoanelor cu deficienţe de auz sau de vorbire, dar şi 114 - pentru transmiterea datelor de localizare riscă, începînd de astăzi, amenzi între 500 şi 1.000 de lei, acestea fiind prevăzute până acum doar pentru cei care utilizează abuziv numărul 112. De asemenea, începând de joi, cresc amenzile pentru alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie.

Persoanele care folosesc abuziv numerele de urgenţă 113 - destinat persoanelor cu deficienţe de auz sau de vorbire, dar şi 114 - pentru transmiterea datelor de localizare riscă, începînd de astăzi, amenzi între 500 şi 1.000 de lei, acestea fiind prevăzute până acum doar pentru cei care utilizează abuziv numărul 112. De asemenea, începând de joi, cresc amenzile pentru alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie.

”Începând de astăzi, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 (destinat persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire, care pot ttransmite SMS-uri asociate apelurilor de urgenţă - n.r.) ori la numărul 114 (prin care sunt transmise automat date de localizare a telefonului mobil - n.r.) se sancţionează cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei. De asemenea, alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie este sancţionată cu amendă de la 1.500 de lei la 5.000 de lei”, anunţă IGPR

Pînă în prezent, amenzile pentru alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie erau cuprinse între 500 şi 1000 de lei.

Apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenţie, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor.

Articolul continuă după reclamă

În sensul legii, alertarea falsă este utilizarea intenţionată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenţiei agenţiilor specializate de intervenţie (structurile autorităţilor administraţiei publice, care au rolul de intervenţie imediată pentru soluţionarea urgenţelor în domeniile ambulanţei, serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare - S.M.U.R.D., poliţiei, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum şi alte structuri) în mod nejustificat.

Sancţiunile au fost stabilite prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 62 din 27 august 2019, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice.

Actul normativ a fost adoptat având în vedere necesitatea creşterii eficienţei gestionării apelurilor de urgenţă prin reducerea incidenţei apelurilor abuzive, care ar putea periclita viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

Numărul de urgenţă 112 este gratuit şi poate fi apelat din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă.

Conform IGPR, sunt considerate situaţii de urgenţă: accidente de aviaţie/la metrou/feroviare/cu victime, persoane blocate/navale/montane/în peşteri, canioane/determinate de factori de mediu, avarii sau accidente industriale, explozii, incendii, arsuri termice/electrice/chimice, cutremure, fenomene hidrologice/meteo periculoase, fulgeraţi/trăsniţi, persoane căzute în locuri publice, conflicte şi agresiuni fizice, tâlhării, furturi, folosirea armamentului, persoane dispărute/găsite etc.

”Nu reprezintă o urgenţă: accidentele rutiere fără victime(tamponări), aflarea datei şi a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefoane mobilă, inundaţie în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informaţii despre numărul de telefon, emitere cărţii de identitate, paşaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituţiilor publice etc”, precizează Poliţia.

Sursa : news.ro

Agent de poliţie din Bucureşti, cercetat în stare de arest la domiciliu pentru luare de mită... Consultații medicale gratuite în sate din România! Unde va ajunge „Caravana cu Medici”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x