Antena Căutare

Ce trebuie să știe persoanele care au fost sancționate pentru încălcarea ordonanţelor militare. Până când pot fi contestate amenzile 

Amenzile acordate pentru încălcarea ordonanțelor militare, în timpul stării de urgență, vor putea fi contestate în instanță până la 1 iunie. 

Ce trebuie să știe persoanele care au fost sancționate pentru încălcarea ordonanţelor militare. Până când pot fi contestate amenzile 
Ce trebuie să știe persoanele care au fost sancționate pentru încălcarea ordonanţelor militare. Până când pot fi contestate amenzile

Persoanele sancționate pentru încălcarea ordonanțelor militare pot să obțină anularea amenzilor, însă doar dacă se vor adresa unei instanțe de judecată.

Augustin Lazăr, fostul preşedinte al CCR, şi Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, au susţinut că persoanele care au plătit deja amenzile îşi pot recupera banii doar dacă se află în interiorul termenului de 15 zile de contestare a procesului verbal de constatare a contravenţiei. Cei doi pierd însă din vedere o prevedere esenţială din decretele privind instituirea stării de urgenţă.

Ultimă oră! Noi decese cauzate de coronavirus în România. Sunt 881 de morți! Câți români s-au vindecat de COVID-19

Mai exact, articolul 41 din Decretul 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă şi articolul 62 din Decretul 240/2020 privind prelungirea stării de urgenţă prevăd acelaşi lucru: "Prescripțiile, uzucapiunile și termenele de decădere de orice fel, altele decât cele prevăzute la art. 63 alin. (12), nu încep să curgă iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgență, dispozițiile art. 2.532 pct. 9 teza a II-a din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil sau alte dispoziții legale contrare nefiind aplicabile."

De când circulă noul coronavirus, de fapt, în Europa! Medicii unui spital din Franța vin cu dovezi

De cealaltă parte, termenul de contestare a procesului verbal de constatare a contravenţiei nu începe să curgă până la încetarea stării de urgenţă. Astfel, din data de 15 mai, cei sancţionaţi, indiferent când au fost sancţionaţi pe parcursul stării de urgenţă şi indiferent dacă au plătit sau nu amenzile, au la dispoziţie 15 zile pentru a introduce o acţiune în instanţă. Dacă persoanele sancţionate au plătit amenzile, statul este obligat să le restituie banii.

A aflat că este infectată cu noul coronavirus chiar de la președintele țării. Ea a fost „cazul 1”: „Eram confuză, tristă. Numele meu era peste tot”

Peste 300.000 de amenzi s-au dat în timpul stării de urgență

Aproximativ 300.000 de amenzi au fost aplicate de la instituirea stării de urgenţă. Astfel, valul de contestaţii ar putea produce un adevărat blocaj în instanţe. Amenzile se contestă la judecătoria pe raza căreia a fost constatată contravenţia. Pentru a evita un asemenea blocaj, Guvernul sau Parlamentul ar putea adopta o amnistie, astfel ca amenzile să fie anulate fără acţiuni în instanţă.

Restart distracției pe litoral! Surpriză uriașă pentru turiști, în această vară. „Relansăm un reper: Teatrul de Vară din... Primarul municipiului Buzău cere scoaterea de sub carantină a cartierului Poştă şi demiterea prefectului: O singură măsu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x