Antena Căutare

Antibiotice eliberate „la liber” în farmacii. Cum vor fi prescrise și ce condiții trebuie să îndeplinească pacienții

Ministerul Sănătății a aprobat o lege controversată prin care încearcă să combată consumul excesiv de antibiotice.

Galerie
Specialiștii clarifică situația creată de noua lege a medicamentelor | Shutterstock

România ocupă primul loc în Europa la consumul de antibiotice. Ministerul Sănătății vine cu o soluție controversată pentru a descuraja consumul excesiv de medicamente.

Antibiotice eliberate „la liber” în farmacii. Cum vor fi prescrise

Nu mai este un secret faptul că românii iau pastile ca pe bomboane. Țara noastră ocupă primul loc în Europa la consumul de antibiotice, iar Ministerul Sănătății pornește un proiect prin care să descurajeze utilizarea excesivă a acestora.

Citește și: MediCOOL, sezonul 4, episodul 2 din 18 februarie 2023. Cum și când luăm antibiotice. Lista alimentelor bune pentru stomac

Articolul continuă după reclamă

Astfel că s-a emis un ordin care prevede eliberarea în farmacii a medicamentelor din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic de către medici - altele decât prescripţiile gratuite şi compensate - numai pe baza rețetelor medicale.

Prescripțiile respective vor fi reținute în farmacie. Totodată, ordinul prevede ca, în caz de urgență, antibioticele vor putea fi eliberate fracționat, fără să depășească cantitatea totală prescrisă, însă doar în cadrul aceleiași farmacii.

Potrivit adevărul, s-a dorit: „În primul rând, limitarea și restricționarea prescrierii și eliberării și, în al doilea rând, o monitorizare a prescrierii și eliberării și obținerea unor date care până acum nu se puteau obține.

Pentru că datele se duc la Institutul Național de Sănătate Publică, aici sunt analizate, iar pe baza acestei analize se vor putea lua măsuri pentru limitarea în continuare și obținerea unor rezultate mai bune din prescrierea acestor antibiotice”, susține Florina Bonifate, vicepreședinta Colegiului Farmaciștilor din România.

Citește și: O femeie de 80 de ani din Bacău a sunat la Poliție ca să îi fie aduse medicamentele de la farmacie. Ce răspuns au dat polițiștii

Cum se vor primi antibioticele „la liber”

Această lege este controversată, deoarece sistemul pare ușor de păcălit, astfel încât oricine să achiziționeze și să consume antibiotice mult mai rapid decât înainte.

Cu toate acestea, Florina Bonifate ține să precizeze că: „Antibioticele nu vor fi vândute la liber, așa cum se tot spune. Omul se poate duce să ceară, dar asta nu înseamnă că va și primi. Farmacistul va da antibiotice în regim de urgență doar dacă el consideră că este cu adevărat o urgență.”

Acest lucru clarifică confuzia care s-a creat la auzul noii legi implementate. România au înțeles greșit noua lege a medicamentelor.

Citește și: Medic român dezvăluie alimentul care ajută la regenerarea instantă a ficatului. Nu se află în medicamente, ci în natură

„Există deja farmacii unde oamenii vin și bat cu pumnul în tejghea că ei vor antibiotice. Au impresia că pot cere și pot primi necondiționat. Dar lucrurile nu stau deloc așa.

Ei pot primi și un antiinflamator, la o adică, dacă farmacistul consideră că de asta au nevoie. El evaluează o situație și își asumă sau nu prescrierea antibioticului. Pentru că este vorba și despre o asumare a farmacistului aici. El eliberează pe semnătura lui”, a mai adăugat Florina Bonifate.

Această ”putere” a farmacistului nu este o noutate. Această practică exista deja, aducându-se în acest moment o reglementare suplimentară pentru a pune o limită abuzului de antibiotice.

„Nu este ceva diferit față de ce întâmpla deja. Doar că acum această practică, stipulată în codul deontologic, este reglementată, iar prin asta se dorește a fi ținută mai bine sub control. Vorbim despre o reglementare suplimentară, de un regim special, așa cum este la nivelul întregii lumi, pentru că abuzul de antibiotice este o amenințare la sănătatea publică”, ai precizează vicepreședinta Colegiului Farmaciștilor din România.

Citește și: Ce este oxicodona, substanța consumată de Vlad Pascu, autorul accidentului din 2 Mai. ”Drogul” legal poate fi obținut din farmacii

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească românii pentru a primit antibiotice fără rețetă

În urma precizărilor Florinei Bonifate s-au clarificat multe dintre confuziile apărute odată cu noile reglementări.

Românii care doresc să primească antibiotice fără rețetă trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

- Aceștia trebuie să aibă cu adevărat o urgență. De pildă, un abces dentar și nu se poate prezenta în acel moment la medic.

- Respectivele antibiotice pot fi eliberate doar în doza pentru trei zile de tratament.

- Românii trebuie să știe că farmaciile au liste cu antibiotice care pot fi eliberate fără rețetă. Astfel că nu vor primi tratament pentru trei zile indiferent de medicamentul cerut.

Citeșete și: Medicii i-au prescris medicamente, însă nu se aștepta să i schimbe complet înfățișarea. Cum a ajuns să-și piardă toți dinții

- Pacienții trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că nu a achiziționat medicamentul și din alte farmacii. În această declarație se vor regăsi: numele, adresa din buletin, seria, numărul și codul numeric personal.

Totodată, farmacistul este obligat să raportez eliberarea de urgență a medicamentelor solicitate de români.

Florina Bonifate mai precizează că: „Aceste declarații se vor trimite către Direcția de Sănătate Publică. Aici se va vedea cine a dat declarații false, iar cine o va face va fi pedepsit conform legii. Se merge pe buna-credință a oamenilor.”

Cum vor fi prescrise antibioticele pe rețetele simple

Potrivit noilor reglementări, medicii care nu au un contract cu Casa de Sănătate și care eliberează prescripții medicale vor fi obligați să treacă pe acestea informații în plus. Nu este vorba de un formular nou, ci de notarea unor informații suplimentare, precum o serie şi un număr unic generate de către prescriptori, datele pacientului, diagnosticul şi detalii despre medicament.

Citește și: Detaliul din ziua accidentului pe care Ana Morodan nu și-l amintește: „Când iei medicamente în exces...”. Ce s-a întâmplat

„Medicii trebuie să prescrie într-un anumit fel aceste medicamente, cu serie și număr la rețete și să aibă anumite câmpuri. O rețetă care nu va îndeplini aceste criterii nu va putea fi luată în considerare, iar pacientul ar putea rămâne fără tratament”, mai spune vicepreședinta Colegiului Farmaciștilor din România.

Cu toate că în urma noilor reglementări birocrația se va înmulți pentru farmaciști, se va pierde mai mult timp în cabinetul medical, Ministerul Sănătății vede în acest proiect o modalitate solidă de a combate consumul exesiv de antibiotice.

„Sistemul informatic de raportare există, noi îl folosim deja însă trebuie actualizat, updatat. Iar asta va trebui să o facă fiecare farmacie în parte.

Deja au început problemele. Pe farmaciști nu îi avantajează deloc această reglementare. Sunt proceduri în plus. E birocrație mare, sistemele trebuie puse la punct în 60 de zile”, conchide Florina Bonifate.

Ce categorie de români e scutită de taxa pe concediul medical. Iată excepțiile, conform legii... Amenzi usturătoare pentru cei care circulă cu mașina acoperită de zăpadă. Puțini știu la ce pericole se supun circulând ...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece Marti, 14.01.2025, 08:34
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x