Inarmat cu un detector de metale si cu multa rabdare, Dumitru Banta a mers pe un camp de langa localitaea Bulzesti. Stia de la batrani ca acolo este ascunsa o comoara. Si n-a trecut mult pana cand a descoperit prima moneda. “A fost gasita undeva la 15 centimetri, un aspru turcesc, care probabil fusese luat de plug de-a lungul timpului”, a spus cautatorul.
N-a apucat sa o analizeze prea mult, pentru ca detectorul de metale pe care-l avea a luat-o razna. “Restul monedelor erau ascunse la o adancime de circa 50 de centimetri foarte imprastiate in sol”, a mai marturisit Dumitru Banta.
Spera sa gaseasca mai multe, dar nu s-a gandit nicio clipa ca va dezgropa o comoara asa de mare. 1.471 de monede care au fost batute in secolul al XVI-lea, in toata Europa. “Saxonia, Tirol, Spania, Tarile de jos, Olanda, Imperiul Otoman majoritatea, din totalul de 1471, 1415 piese sunt din Turcia, Imperiul Otoman, Polonia, Lituania”, a declarat specialistul Radu Dumitrescu.
Barbatului care le-a gasit nu i-a trecut nicio clipa prin gand sa le pastreze pentru el. “Descoperitorul imediat a declarat tezaurul la Primaria Bulzesti dupa care l-a predat Directiei Judetene de Cultura si Patrimoniu National care la randul ei l-a predat Muzeului Olteniei pentru a-i stabili valoarea si pentru a le determina stiintific”, a tinut sa sublinieze Florin Ridiche, director al Muzeului Olteniei.
Specialistii cred ca monedele au fost ingropate in timpul domniei lui Mihai Viteazu, dar nu au stabilit deocamdata cat valoareaza acestea. Dupa ce vor fi evaluate, barbatul care le-a gasit va fi recompensat cu 30 la suta din valoare totala a tezaurului.