"Este clar ca este ilegal si nu este corect ca bolnavul care are dreptul la examinare CT sa fie trimimis sa plateasca el la o entitate privata", a declarat Raed Arafat. Dar aceste lucruri se intampla de ani buni. Spitalele de stat, care nu au dat pe mana firmelor private investigatiile tomograf, tin aparatele stricate luni in sir. Si nu putini sunt cei care sustin ca, in anumite cazuri, aparatele sunt tinute defecte, pentru ca doctorii sa-i trimita pe pacienti la clinicile private, cu care au contracte si de unde incaseaza comisioane grase.
"Exista aceasta imixtiune, medici care lucreaza si la un loc si la celalalt, si exista situatii in care se taraganeaza cu repararea unui aparat in spitalul public pentru ca bolnavii sa fie dusi pe partea cealalta", a mai spus Arafat, adaugand ca "daca ai subcontractat entitate privata, atunci, tu, spital trebuie sa platesti aceasta examinare".
Nnimeni nu tine cont de acest aspect, insa. In spitalele in care serviciul tomograf a fost externalizat, bolnavii raman la mila unor firme private mai interesate de profit decat de buzunarul bolnavului care de ani de zile plateste asigurari de sanatate. Iar numarul de tomografii decontate e infim. Nu ajunge nici macar pentru 1% dintre pacienti. Asa ca platitorul de asigurari e lasat de spital sa mai "cotizeze" o data.
Ministerul Sanatatii urmeaza sa efectueze mai multe controale in unitatile medicale unde echipa Observatorului a depistat nereguli si nu numai.
Un barbat de 215 kilograme vrea sa scape de executie pentru ca e prea gras... La numai 18 ani, un roman e olimpic international la informatica si national la fizica...