Antena Căutare

București, 559 de ani. Primele fotografii făcute în București. Peisaje încărcate de istorie

Astazi, 20 septembrie, Bucureștiul implineste 559 de ani. In zilele noastre Capitala este cel mai mare si mai dezvoltat oraș al Romaniei, dar cum arata aceasta in primele fotografii si cand au fost realizate acestea? Iata primele imagini cu Bucurestiul facute in urma cu 162 de ani.

Astăzi, 20 septembrie, Bucureștiul împlinește 559 de ani. În zilele noastre Capitala este cel mai mare și mai dezvoltat oraș al României, dar cum arăta aceasta în primele fotografii și când au fost realizate acestea?

Iată primele imagini cu Bucureștiul făcute în urmă cu 162 de ani, când un farmacist austriac pasionat de această nouă artă a sosit în Capitala României.

Numele sau: Ludwig Angerer. El a fost fotograful de curte al lui Franz Joseph I și cel care a popularizat fotografia în Viena. De asemenea, pentru fotografiile sale a primit medalii în Londra (1862), Berlin (1865) și Paris (1867).

Ajuns în București, acesta a luat orașul la picior pentru a descoperi cele mai bune locuri pentru realizarea unor fotografii panoramice. Se mai spune că fotografiile făcute aici de Ludwig Angerer ar fi fost comandate de armata habsburgică

București, 559 de ani. Primele fotografii făcute în București. Peisaje încărcate de istorie

Câteva clădiri din această fotografie se mai găsesc și astăzi în Centrul Vechi al Bucureștiului, cum ar fi Biserica Sf. Anton și Cafeneaua Veche.

București, 559 de ani. Primele fotografii făcute în București. Peisaje încărcate de istorie

O altă frântură din Centrul Vechi din 1856. Acum, Biserica Sf. Dumitru (cea din imagine) e delimitată de străzile Franceză, Poștei, Nicolae Tonitza și Sf Dumitru.

București, 559 de ani. Primele fotografii făcute în București. Peisaje încărcate de istorie

Peisaj București 1865

După cutremurul din '77 Ceaușescu a ordonat reconstruirea capitalei și astfel a apărut proiectul de sistematizare a orașului. Având model orașul Phenian, în centrul Bucureștiului s-au construit bulevarde late și blocuri cu arhitectură nord coreeană, parcul Izvor, Casă Academiei Române, Hotel Marriott, Palatul Parlamentului; astfel au fost demolate clădiri simbolice și cartiere întregi, unul dintre acestea fiind Antim cunoscut pentru străzile înclinate și șerpuite, căsuțele modeste și sinagogile din zona.

  • Mai multe imagini în GALERIA FOTO.

București 1916-1918, rară vedere aeriană

București, 559 de ani. Primele fotografii făcute în București. Peisaje încărcate de istorie

Este o vedere aeriana realizata undeva in perioada 1916-1918 dintr-un avion de recunoastere german.(...)Imaginea cred că este destul de rară, poate chiar unicat. Nu îmi aduc aminte să fi văzut imagini aeriene ale Bucureștiului atât de vechi. Mai există câteva din perioada interbelică și probabil mult mai multe din cel de-al doilea război mondial, dar în 1916 aparatele de zbor trebuie să fi fost încă o raritate. Frații Wright efectuasera primul zbor cu un avion echipat cu motor nu mai devreme de 1903, iar Vuia prin 1906. Probabil că nevoile militare au impulsionat cu adevărat industria. Se spune că primul zbor deasupra Bucureștiului a fost realizat de Ion Ghica în 1847 într-un balon cu aer cald dar nu cred că s-au făcut fotografii cu această ocazie. Tehnic vorbind, ar fi fost destul de dificil.​” (muzeuldefotografie.ro)

București, 559 de ani. Primele fotografii făcute în București. Peisaje încărcate de istorie

În spatele Palatului Regal, cam pe locul actualei Săli a Palatului găsim un parc de dimensiuni importante. În stânga găsim Biserica Krețulescu în formă ei veche. Fațada de cărămidă roșie, adăugarea unei a două turle precum și modificarea celei existente aveau să fie realizate în anii 30. În spatele palatului găsim o clădire în formă de arc de cerc și coloane la fațada . Nu îi cunosc destinația dar pot presupune că este vorba de grajdurile regale. Cu această ocazie descoperim și câteva biserici dispărute . Este probabil vorba de Biserica Sf.Ionică și Biserica Stejarul (info via Radu Oltean) și o a treia pe care nu am reușit să o identific. Mai sus găsim Biserica Lutherană dar un pic mai jos la intersecția Știrbei Vodă cu Câmpineanu vedem un frumos edificiu cu turn , probabil o altă biserica.

Surse: muzeuldefotografie.ro, metropotam.ro

Cresc salariile pentru o categorie de români! Cine va primi mai mulți bani... Transfăgărășan 2018. Program și data la care se închide...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x