- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Doi români pasionați de arheologie au fost mai mult decât uluiți atunci când au descoperit o comoară uriașă, ascunsă bine sub pământ, într-o pădure din Copălău (județul Botoșani). Ceea ce au scos cei doi la lumină are o valoare uriașă. Imaginile cu comoara au fost publicate pe în mediul online.
Ce comoară uriașă au descoperit doi români pasionați de arheologie într-o pădure din comuna Copălău din județul Botoșani
În cursul zilei de duminică, 6 octombrie 2024, doi pasionați de arheologie studiau solul dintr-o pădure atunci când aparatele lor au început să semnalizeze existența unor obiecte de preț.
Marian Alecu și Adi Dănilă străbă se aflau într-o pădure din raza comunei Copălău, având la ei și detectoarele de metal pe care le folosesc adesea în dorința de-a găsi mici comori cu valoare arheologică. Ziua lor norocoasă a fost duminică, fiindcă cei doi români au descoperit o comoară uriașă, formată din 60 de monede din argint brut, vechi de aproximativ 2300-2400 de ani, din perioada în care dacii liberi erau activi la est de Carpați. Analizând atent zona, cei doi au reușit să scoată din pământ 60 de astfel de monede.
„Pe aparat, pe display, îmi arăta mai multe monede și mi-am dat seama că este ceva wow, că avem treabă și chiar am avut treabă. Am găsit 60 de monede împrăștiate pe o rază mai mare”, a explicat Marian Alecu.
„Am comparat piesele găsite de noi cu ceea ce am găsit pe internet. Este vorba de 60 de monede dacice, care au fost găsite la o adâncime variind între 15 și 30 de centimetri, împrăștiate pe o suprafață de 10 metri pătrați. A fost o satisfacție enorm de mare. Nu ne așteptam la așa ceva. Până acum găseam sârme, gunoaie, rareori mai găseam câte o monedă comunistă”, a completat Adi Dănilă, potrivit celor de la botosaninews.ro.
Potrivit publicației citate, mondele sunt din categoria drahmelor mecedonene, având dimensiuni de 15-22 de milimetri diametru. Comoara descoperită în județul Botoșani va fi predate la Muzeul Județean Botoșani sau Direcției pentru Cultură, așa cum prevede legea. Se pare că, pe piața neagră, comoara descoperită în județul Botoșani s-ar ridica la o valoare de cel puțin 200.000 de euro.
Conform legislației, cei care fac astfel de descoperiri sunt obligați să predea comorile autorităților, iar după evaluarea și autentificarea acestora, pot primi între 30% și 45% din valoarea bunurilor descoperite.
Județul Botoșani este recunoscut pentru numeroasele descoperiri arheologice importante.