Căutare Live

Probleme cu noua lege a pensiilor? Ce consecințe GRAVE ar putea avea modificarea

Creşterile de cheltuieli în cazul proiectului legii pensiilor publice nu ar fi sustenabile economic și ar putea apărea dezechilibre bugetare şi macroeconomice în acest context, după cum a avertizat, miercuri, Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania).

Creşterile de cheltuieli în cazul proiectului legii pensiilor publice nu ar fi sustenabile economic și ar putea apărea dezechilibre bugetare şi macroeconomice în acest context, după cum a avertizat, miercuri, Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania).

În contextul recentei aprobări de către Guvernul României a proiectului de modificare a legii pensiilor publice, AmCham Romania îşi exprimă îngrijorarea cu privire la creşterea substanţială a cheltuielilor cu asistenţa socială pe care acest proiect o generează la nivelul bugetului general consolidat.

„Considerăm că se impune ca prezentarea şi consultările pe marginea unui proiect legislativ cu un impact bugetar semnificativ pe termen mediu şi lung să conţină în expunerea de motive informaţiile despre sursele de finanţare a cheltuielilor, în conformitate cu prevederile Legii finanţelor publice nr. 500/2002 şi ale Legii responsabilităţii fiscale nr. 69/2010. Semnalăm lipsa de sustenabilitate economică a creşterilor de cheltuieli ce decurg din modificările propuse de acest proiect, până la un nivel ce prezintă un risc ridicat de a crea dezechilibre bugetare care depăşesc cu mult limitele prevăzute de angajamentele europene ale României sau potenţialul de finanţare de care dispune economia românească”, spun reprezentanţii Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham Romania), într-un comunicat citat de News.ro.

Ei afirmă că este de aşteptat ca în lipsa unor surse de finanţare clar identificate, astfel de măsuri să fie urmate de adoptarea intempestivă a unor ajustări bugetare drastice în sensul creşterilor semnificative de impozite şi taxe şi/sau reducerilor masive de cheltuieli, sacrificând de cele mai multe ori investiţiile, „atât de necesare pentru o creştere economică sănătoasă”.

Fiind vorba despre creşteri prezumabil permanente ale cheltuielilor cu pensiile şi de menţinerea unui sistem de finanţare a acestora din contributiile contemporane ale salariaţiilor şi a altor contributori la bugetul asigurărilor sociale (sistemul “Pay-as-you-go”), analiza de impact a legii trebuie să aibă în vedere nu doar efectele pe termen scurt, ci şi impactul asupra sustenabilităţii pe termen mediu şi lung a sistemului de pensii publice.

„Aceasta este cu atât mai necesară în contextul în care proiecţiile demografice pentru Romania indică o îmbătrânire accentuată a populaţiei, şi implicit înrăutăţirea în ritm alert a raportului dintre numărul de salariaţi (sau mai general, a contributorilor la bugetul de asigurări sociale) şi cel al pensionarilor”, adaugă ei.

AmCham Romania precizează că este important să se aibă în vedere, alături de principiile menţionate de iniţiatorii legii şi principiul echităţii inter-generaţionale. În caz contrar, implementarea singulară a creşterilor de pensii, fără măsuri complementare de asigurare a sustenabilităţii pe termen scurt, mediu şi lung are potenţialul de a intensifica tensiunea socială, de a afecta principiul solidarităţii sociale, care ar trebui sa fie simetrică, precum şi de a periclita situaţia macroeconomică a ţării, arată AmCham Romania.

„Facem aşadar un apel public ca Guvernul României, în calitate de iniţiator al legii să prezinte o analiză completă şi explicită a implicaţiilor noului cadru legislativ, şi ca Parlamentul, înainte de adoptarea legii să cântărească cu prudenţă şi responsabilitate efectele generate pe toate planurile pentru generaţiile prezente şi pentru cele viitoare”, se menţioneză în comunicat.

Peste 430 de companii americane, multinaţionale şi româneşti, fac parte în prezent din AmCham România.

Un nou BILANȚ! Câți morți au fost înregistrați după cutremurul simulat în România. Numărul este ÎNSPĂIMÂNTĂTOR!... Ce mesaje de DRAGOSTE și DOR își trimiteau bunicii și străbunicii noștri în paginile ziarelor de acum 80 de ani! Un cuv...
Parteneri
Cele mai bune alimente pentru a scăpa de durerea în gât. Care sunt recomandările specialiștilor
Catine.ro
Ultimele știri
x