Antena Căutare

Pască cu aluat. Cele mai simple rețete pentru Paște

În Săptămâna Mare și de Paște gospodinele pregătesc pască cu aluat, una dintre cele mai iubite prăjituri ale românilor. Descoperă în rândurile de mai jos o rețetă tradițională de pască cu aluat, inspirată din bucătăria specialiștilor.

Galerie
Pasca cu aluat. Cele mai simple retete pentru Paste | shutterstock

Cea mai întâlnită rețetă de pască este cea tradițională cu aluat de cozonac și brânză cu stafide. În această perioadă, casele românilor sunt impregnate cu miros de scorțișoară, aluat, lămâie și, de ce nu, cu arome de vanilie, preferate în prăjiturile pentru masa de Paște.

Mai jos veți descoperi o rețetă de pască cu aluat fraged și succesul va fi garantat! Află și câteva mici secrete care dau un plus de savoare preparatului atât de iubit de români.

Pască cu aluat dupa rețeta tradițională

Pască sau azimă se referă la un fel de pâine dulce nedospită care e mâncată de evrei religioși în timpul Paștelui evreiesc sau la un cozonac special mâncat de creștini de Paști. Pasca este pusă nu doar pe masă de acasă, ci și în biserică, acolo unde este citită și sfințită de preot.

Articolul continuă după reclamă

Învierea ne aduce bucurie și cu ocazia acestui moment sfânt, creștinii celebrează Învierea Domnului prin diferite feluri, iar principalul este jertfa adusă prin prepararea bucatelor și împărțirea lor.

Ingrediente

  • Aluat: 400-450 g făină, 15 g drojdie proaspătă, 2 gălbenușuri, 175 ml lapte, 125 g zahăr, 3 plicuri zahăr vanilat, 100 ml ulei, 50 g unt, 40 ml esență de vanilie, puțină sare.
  • Umplutură: 750 g brânză proaspătă de vaci, 150 g brânză telemea sărată, 100 g smântână, 4 ouă (sau două + cele trei albușuri rămase), 100 g griș, 100 g zahăr, 3 plicuri zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie, 4 ml esență de vanilie, 1 gălbenuș + 1/2 linguriță de lapte, pentru uns aluatul de deasupra.

Citește și: Salată de bulgur cu morcovi caramelizați și porumb dulce. Rețeta lui Nicolai Tand la Super Neatza, 6 aprilie 2022

Mod de preparare

Pentru început, se încălzește laptele, se adaugă untul și zahărul și se amestecă până acestea se topesc. Sfărâmăm drojdia într-un bol și o frecăm cu o lingură de zahăr până devine fluidă. Adăugăm o ceașcă de lapte cald și o lingură de făină și formăm maiaua pe care o lăsăm să se dezvolte, acoperind vasul cu un ștergar.

Stafidele se pun la hidratat în apă călduță cu esență de vanilie sau rom. În mijlocul făinii se face o adâncitură, unde se toarna drojdia si laptele cu untul topit. Se adaugă gălbenușurile frecate cu sare, coaja de lămâie și esența. Se frământă un aluat ușor ferm care se acoperă și se lasă la dospit, la loc cald. Dacă mai necesită făină, se poate adăuga. Punem aluatul în vas, îl acoperim cu câteva prosoape și îl lăsăm la loc cald, până își dublează volumul, intre 45-60 de minute.

Între timp, se pregătește umplutura de brânză. Se mixeaza ingredientele pentru umplutura si se pune crema rezultata in tava. Albușurile care rămân, de la aluat și de la gălbenușul cu care se unge aluatul, se pot pune în compoziția de brânză sau se pot folosi la alte prăjituri. Se pune folie de aluminiu în tavă și se coace 50-60 de minute.

Citește și: Sfeclă Wellington și sushi de post. Rețetele lui chef Nicolai Tand la Super Neatza, 30 martie 2022

Pască cu aluat - rețetă cu brânză și stafide

Pasca de Pasti cu branza si stafide este un produs traditional romanesc care nu trebuie sa lipseasca de pe masa festiva. Iata cum o poti prepara!

Ingrediente

  • Aluat: 400-450 g făină, 15 g drojdie proaspătă, 2 gălbenușuri, 175 ml lapte, 125 g zahăr, 3 plicuri zahăr vanilat, 100 ml ulei, 50 g unt, 40 ml esență de vanilie, puțină sare.
  • Umplutură: 750 g brânză proaspătă de vaci, 150 g brânză telemea sărată, 100 g smântână, 4 ouă (sau două + cele trei albușuri rămase), 100 g griș, 100 g zahăr, 3 plicuri zahăr vanilat, 100 de grame de stafide, coaja rasă de la o lămâie, 4 ml esență de vanilie, 1 gălbenuș + 1/2 linguriță de lapte, pentru uns aluatul de deasupra.

Mod de preparare

Pentru aluat se freacă gălbenușurile cu zahar. Se băț albușurile spuma separat. Se freacă drojdia cu o ceașcă de lapte și se amesteca bine până când se face că o smântână. Se lasă la crescut. Se pune faina într-un vas mare. Se amesteca cu gălbenușul frecat cu zahar și albușurile bătute spuma. Se toarnă jumătate din cantitatea de lapte și compoziția cu drojdie peste faina. Se amesteca bine, apoi se încorporează tot laptele. Se adaugă esență de vanilie și coaja rasa de lămâie. Se frământă bine aluatul până este potrivit de tare.

Separat, se pune untul la topit, alaturi de 3 linguri de ulei. În timp ce frămânți coca, se pun cate 2 linguri de unt topit și se frământă, până se absoarbe. Se lasă la crescut 30-50 de minute, la cald, acoperit.

Citește și: Sarmale de post cu mălai și sos de roșii. Rețeta lui chef Nicolai Tand la Super Neatza, 23 martie 2022

Pentru a pregăti umplutura, se amesteca brânză de vaci cu crema de brânză și cele 3 oua. Înainte de folosire, brânză de vaci se scurge bine. Se încorporează zaharul, stafidele, un vârf de sare, puțin unt și o lingura de faina.

Pe fundul unei tăvi încăpătoare, se așază hârtie de copt, apoi se pune aluatul în tava. Se face o împletitură din suluri de aluat și se lipește pe margini. În mijloc, se pune compoziția de brânză. Se unge țoață pasca cu un ou bătut și se tine la cuptor minimum 40 de minute, până când trece testul cu scobitoarea.

Rețetă de pasca cu aluat și ciocolată

Dacă doriți să ieșiți puțin din clasicul rețetelor de pască, cu această minunată rețetă de pască cu aluat fraged cu ciocolată, succesul va fi garantat.

Ingrediente

  • Aluat fraged cu ciocolată: 550-600 gr făină, 2 gălbenușuri, 150 gr unt cu 82% grăsime, 150 ml lapte, 150 g ciocolată amăruie, 50 g zahăr, vanilie( păstaie, esență, sau zahăr), 1 vârf de linguriță cu sare, 1 plic praf de copt, 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • Umplutură: 1200 g brânză proaspătă de vaci, 3 albușuri, 100 gr unt, 100 g zahăr, 20-30 gr zahăr vanilinat, 50 gr stafide, 50 gr merișoare, 2 lingurițe esență de vanilie, sau o păstaie, 100 g amidon de porumb, sau griș, 1 gălbenuș de ou, pentru uns

Mod de preparare

Pentru aluatul fraged cu ciocolată, mai întâi rupem ciocolata în bucăți mici și o punem într-un vas, împreună cu untul și laptele. Punem vasul pe foc și amestecăm până când ingredientele solide sunt topite și compoziția omogenă. Stingem focul și lăsăm compoziția să se răcească. Mixăm gălbenușurile cu sare și zahărul, adăugăm și esența, apoi încorporăm compoziția cu ciocolată, răcită.

Amestecăm o parte din făină cu praful de copt și bicarbonatul și încorporăm amestecul în compoziția de mai sus. Încorporăm, treptat și restul de făină, până obținem un aluat ferm și nelipicios. Lăsăm aluatul să se odihnească 10-15 minute, acoperit cu o folie alimentară.

Citește și: Risotto alla milanese cu șofran și parmezan. Rețeta lui chef Nicolai Tand la Super Neatza, 13 aprilie 2022

Pregătim umplutura pentru Pască cu aluat fraged cu ciocolată. Hidratăm stafidele și merișoarele în puțină apă călduță. Amestecăm brânza cu untul moale, smântâna, esența și zahărul vanilat. Mixăm albușurile spumă, presărate cu sare, apoi adăugăm zahărul și le mixăm în continuare, până obținem o bezea fermă. Încorporăm, încet, bezeaua, în compoziția de brânză, apoi adăugăm amidonul și fructele bine scurse.

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Dulceața de vinete, preparatul cu puține calorii cu gust excepțional. Cum se pregătește pas cu pas
Dulceața de vinete, preparatul cu puține calorii cu gust excepțional. Cum se pregătește pas cu pas
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul Catine.ro
Rețeta inedită de tiramisu cu portocale perfect pentru Crăciun. Cât de ușor se prepară și de ce ingrediente ai nevoie
Rețeta inedită de tiramisu cu portocale perfect pentru Crăciun. Cât de ușor se prepară și de ce ingrediente ai...
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
ANPC a dat iama în târgurile de Crăciun din țară: haos în rândul produselor alimentare
ANPC a dat iama în târgurile de Crăciun din țară: haos în rândul produselor alimentare Libertatea.ro
Măsura urgentă care ar putea scoate din criză sistemul de educație din România
Măsura urgentă care ar putea scoate din criză sistemul de educație din România Ziare.com
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani AntenaSport
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie să își încerce identitatea, să vadă ce dorește…”
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie... Elle
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției:
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției: "Frățiorul meu..." Spynews.ro
Vedeta a întors toate privirile! Andreea Marin, într-o rochie mulată și decolteul generos! – GALERIE FOTO
Vedeta a întors toate privirile! Andreea Marin, într-o rochie mulată și decolteul generos! – GALERIE FOTO BZI
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o!
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o! BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos HelloTaste.ro
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid Antena3.ro
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile useit
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2025. Balanțele fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2025. Balanțele fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități Jurnalul
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici Kudika
Cât de sărată trebuie să fie, de fapt, apa în care fierbi pastele. Greșeala pe care o fac mulți, corectată de bucătarii italieni
Cât de sărată trebuie să fie, de fapt, apa în care fierbi pastele. Greșeala pe care o fac mulți, corectată de... Playtech
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București Redactia.ro
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot.
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot. "Am auzit bliţul de 2-3 ori" Observator
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea MediCOOL
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Zodia care își schimbă radical viața în luna noiembrie 2025. Acești nativi vor face o detoxifiere fizică și mentală
Zodia care își schimbă radical viața în luna noiembrie 2025. Acești nativi vor face o detoxifiere fizică și... Gandul
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni UseIT
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x