Dacă ai o baie mică în locuința ta, pare o misiune imposibilă să găsești spațiul necesar pentru toate lucrurile de care ai nevoie.
Printre cele mai mari provocări se numără configurarea spațiului pentru a face loc strictului necesar: cada sau cabina de duș, chiuveta și vasul de toaletă. Iar apoi, în multe băi de apartament, abia dacă mai rămâi cu spațiu pentru a agăța prosoapele.
Cu puțină inspirație și câteva sfaturi practice, orice baie, indiferent de dimensiunile sale, poate fi transformată cu succes într-una cu un aspect modern și personalizată după gusturile tale. Iată câteva idei recomandate de designeri:
Renunță la cabinele tradiționale de duș
Îți va fi aproape imposibil să găsești în magazine o cabină de duș suficient de mică pentru a se potrivi pe spațiul din baia ta, dar suficient de mare încât să nu te lovești cu coatele de pereți atunci când îți faci duș. Tocmai de aceea designerii ne recomandă să ne interesăm de posibilitatea construirii propriei noastre cabine de duș. Cabinele zidite nu numai că sunt mult mai practice și mai ușor de curățat, dar ele pot fi integrate în orice design și pot fi personalizate cu succes pe dimensiunile spațiului de care dispui. Uită-te peste aceste imagini cu modele de cabine de dus construite și vei înțelege cât de mult transformă un spațiu o asemenea idee și cât de bine ar putea arăta ea în baia ta micuță.
Instalează chiuveta pe colț
Colțurile dintr-o baie sunt, adeseori, spații prost valorificate. Pe de altă parte, chiuvetele amplasate pe perete nu fac decât să compartimenteze un spațiu deja mic și să îl facă să pară și mai înghesuit decât este. Dacă ai posibilitatea, designerii de interior recomandă să încerci să amplasezi chiuveta pe colț, pentru a economisi spațiu, dar și pentru a testa un model rar și interesant de design.
Optează pentru o oglindă mai mare
Trucurile cu oglinzi sunt ideale în locuințele mici, pentru că acestea au capacitatea de a reflecta lumina și a de a face orice încăpere să pară mai spațioasă și mai luminoasă. În baie, o oglindă mare, încadrată de o ramă dotată cu spoturi luminoase are o dublă funcționalitate. În primul rând, oglinda păcălește optic și îți face baia să arate mai mare și mai bine organizată. Pe de altă parte, ea poate fi o piesă de mobilier de tip statement, care să îți decoreze și să personalizeze un spațiu anost, transformându-l într-unul modern și sofisticat.
Alege materialele potrivite
Sticla și inoxul pot face minuni într-o baie de dimensiuni mici. În timp ce inoxul reflectă obiectele din jur și are un efect asemănător cu cel al unei oglinzi, sticla dă impresia de continuitate într-un spațiu mic și ajută la echilibrarea armoniei designului. Poți încerca inclusiv să folosești aceste materiale în alegerea unor decorațiuni sau accesorii pentru baie, mai ales că sunt destul de ușor de integrat în orice tip de design. În schimb, ferește-te de materialele masive, grele, în culori închise, care nu vor face decât să îți trezească sentimente nebănuite de claustrofobie atunci când intri în baie.
Optează pentru culori calde
Culorile ideale pentru amenajarea băii sunt cele calde, care pun în valoare lumina naturală și creează o atmosferă plăcută și relaxantă în baia ta. Chiar dacă ni se recomandă adeseori să folosim albul pentru a decora un spațiu de mici dimensiuni, în cazul băii, nuanțele neutre, dar în tonuri calde, sunt cele care vor da cele mai bune rezultate. O baie decorată în culori subtile va avea un aspect mai rafinat și îți va induce o stare de confort, așa că nu este greșit să începi să te uiți mai atent la modele de gresie și faianță în nuanțe pale de bej, galben sau portocaliu.
Indiferent cum ai alege să îți amenajezi baia, ține cont de faptul că designul trebuie, mai presus de toate, să aibă și un aspect funcțional. Designerii ne recomandă ca înainte să luăm o decizie legată de amenajare să ne gândim bine la cum ne va servi elementul respectiv de design și, mai ales, cât de des îl vom folosi.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Photographee.eu