Live acumMireasa Sezonul 2
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Clasa pregatitoare, o afacere pe banii parintilor: Cat castiga cadrele didactice din alegerea materialelor scolare

Clasa pregatitoare a dat nastere unei afaceri pe spatele parintilor: afacerea "caietul". Programa nu prevede ca elevii din clasa zero sa invete dupa un manual sau un caiet special, insa invatatoarele le cer parintilor sa cumpere. Direct de la ele. Banii sunt impartiti apoi cu editurile. Iar ele castiga un comision de pana la 40%. Ilegal, spune ministrul Educatiei, care avertizeaza ca astfel de intermedieri se vor lasa cu sanctiuni.

Pentru intreaga afacere a caietelor speciale de la clasa pregatitoare, fiecare parinte cotizeaza cu cel mult 100 de lei. Iar asta pentru ca se simt datori sa cumpere materialele cerute de invatatoare.

In unele scoli sunt vandute caiete speciale, care nu sunt avizate de Ministerul Educatiei. Asta desi orice produs destinat elevilor trebuie sa aiba continutul aprobat de minister.

De exemplu, o editura apare in baza de date a Ministerului de Finante cu adresa in Pitesti. Insa, in practica, e de negasit. Seful editurilor din Romania recunoaste ca afacerile sunt mai presus de orice: "Eu cred ca e o supapa pe care Ministerul o lasa, ca si asa salariile sunt prea mici. Este incurajata in felul acesta evaziunea fiscala”.

De cealalta parte a baricadei, oficialii condamna fenomenul. “Am transmis inspectorior sa le spuna directorilor de scoala ca nu au voie sa faca asemenea lucru. Daca vor continua sa faca aceste lucruri vom lua si niste masuri de sanctiune”, spune Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educatiei sustine ca invatatoarele nu au nevoie de caiete speciale la clasa pregatitoare. Toate materialele didactice necesare ar fi fost deja trimise in scoli.

foto: Intact Images

Recomandari