Antena Căutare

Comoară veche de 6.500 de ani, descoperită în Neamț! Ce au găsit în pământ specialiștii

Arheologii săpau în preajma unei localități din Topolița (județul Neamț) atunci când au făcut o descoperire uluitoare! Oamenii au dat peste o comoară veche de 6.500 de ani!

Galerie
Rămășițele unui sat vechi de 6.500 de ani au fost descoperite la Topolița | sursa foto: mesagerulneamt.ro

Arheologii din judeţul Neamţ au descoperit, într-un sit din localitatea Topoliţa, în apropiere de Târgu Neamţ, noi dovezi ale unui sat preistoric datând de acum 6.500 ani. Este vorba așadar despre o adevărată comoară istorică, ce aduce numeroase informații despre trecutul românilor.

Descoperire istorică în Topolița: sat preistoric vechi de 6.500 de ani

Arheologul Vasile Diaconu a declarat, pentru Agepres, că au fost identificate numeroase reprezentări umane modelate din lut, obiectele fiind interpretate de specialişti ca având cu rol religios.

citește și: O comoară de un milion de dolari ascunsă în Munţii Stâncoşi în urmă cu zece ani, descoperită

Articolul continuă după reclamă

"Deşi se mai păstrează doar o aglomerare compactă de lut ars, cu o suprafaţă de aproximativ 16 metri pătraţi, această locuinţă a avut un mod interesant de construcţie, fiind realizată dintr-o structură lemnoasă, lipită cu lut, iar la un moment dat a fost abandonată şi incendiată. Ceea ce este remarcabil la aceste cercetări este faptul că au fost identificate numeroase reprezentări umane modelate din lut, iar aceste obiecte sunt interpretate de arheologi ca fiind piese cu rol religios. La o analiză atentă a acestor statuete, ca şi în cazul vaselor de lut, se observă un deosebit simţ artistic pe care îl aveau artizanii de acum mai bine de 6 milenii", a spus Vasile Diaconu.

Comoară veche de 6.500 de ani, descoperită în Neamț! Ce au găsit în pământ specialiștii

Rămășițele unui sat vechi de 6.500 de ani au fost descoperite la Topolița

sursa foto: mesagerulneamt.ro

Rămășițele unui sat vechi de 6.500 de ani au fost descoperite la Topolița

Diaconu, cel care coordonează săpăturile arheologice, a adăugat că acest sit este cu adevărat valoros din punct de vedere ştiinţific pentru că a beneficiat de investigaţii geo-fizice care au arătat că, în acest punct, există o aglomerare constituită din resturile a peste 20 de case preistorice.

citește și: "Mami, asta e o... tabletă?" Un băiețel a descoperit "o tabliță de lut veche de 3.500 de ani". A găsit comoara întâmplător!

Aflat în marginea localităţii Topoliţa, situl arheologic are o suprafaţă de aproape 3 hectare, iar cercetările efectuate în 2017 de o echipă germană au evidenţiat existenţa în sol a mai multor structuri de locuire, cel mai probabil case.

Dacă anul trecut, echipa de arheologi a reuşit investigarea ruinelor unei construcţii, anul acesta au fost studiate noi perimetre din cadrul aşezării şi a fost descoperită încă o locuinţă, arată cei de la Agerpres.

Alături de arheologi, la cercetări participă şi un grup de tineri din zona Târgu Neamţ, care au ales să îşi petreacă o parte din această vară muncind pe un şantier arheologic.

Îmbulzeală uriașă la un supermarket. Sute de oameni au stat la cozi uriașe ca să prindă reduceri și n-au respectat nicio... Cum va începe noul an universitar în România. Scenariile luate în calcul de autorități ...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x