Antena Căutare

EXCLUSIV! Consumatorii de droguri legale, la mana hazardului

Autoritatile se lupta cu etnobotanicele legate la ochi, fara maini, dar cu speranta ca, intr-o zi, cineva ii va salta pe negustorii care vand etnobotanice, droguri la limita legii. Legea ii poate baga la inchisoare pentru 20 de ani pe negustorii mortii. Si totusi, magazinele exista, functioneaza non-stop, multe chiar langa scoli. Consumatorii sunt la mana hazardului, pentru ca statul nu mai angajeaza specialisti de trei ani. Centre pentru tratament de lunga durata exista, dar sunt incuiate, pentru ca lipsesc terapeutii care sa-i ingrijeasca pe toxicomani. Dependenta de etnobotanice nu se trateaza medicamentos, dar nici nu se vindeca de la sine.

O mica parte din cei care au reusit sa se lase de heroina se trateaza in centrele Agentiei Nationale Antidrog, ambulatoriu. Asta inseamna ca de ani buni au inlocuit heroina cu metadona. Nu se mai injecteaza. Vin in fiecare zi la centru si-si iau pastilele ca sa nu intre in sevraj. Apoi, merg acasa. Sunt cazuri fericite. Acesti oameni au unde sa se duca. Familiile i-au sprijinit.

Oameni ca Dan, Gigi si Adi, pe care i-ati vazut in campania Observatorului, nu au unde sa se duca. Statul nu-i poate interna decat in spitale si doar atunci cand ajung intr-o stare avansata de degradare. Dupa trei saptamani, toxicomanul se intoarce de unde a venit: in strada, la droguri. Cu fonduri de la Uniunea Europeana, Agentia Nationala Antidrog a pus pe picioare doua centre in care toxicomanii ar putea fi internati pentru perioade lungi.

"Lucrarile pentru cele doua centre s-au finalizat, avem posibilitatea sa aducem 80 de consumatori sau dependenti care pot fi asistati. (...)Sunt in judetele Harghita si Brasov. Sunt la cheie, dar incuiate. Pentru ca nu are cine sa lucreze acolo. Angajarile din afara sistemului sunt interzise de la declansarea crizei.
Speram ca in maxim 4 luni sa finalizam un memorandum prin care sa solicitam cu toate greutatile care vor fi sa ni se aprobe angajarea de specialisti", spune directorul Agentiei Nationale Antidrog, chestorul Sorin Oprea.

Si nu e singura problema. Cu drogurile clasice specialistii stiu cum sa lupte. Cu etnobotanicile, nu, pentru ca sunt substante pe care nu le cunosc.

Pana la lupta cu efectele substantelor psihoactive, statul ar trebui sa lupte cu dealerii, cu patronii magazinelor. In Capitala sunt 14. Toate la vedere, multe la doi pasi de scoala. Toate ar putea fi inchise. Potrivit noii legi, etnobotanicele sunt incriminate de lege. Iar patronii de legale stiu ca-i paste puscaria. Poate ca tocmai de aceea, trag obloanele cand vad o camera de luat vederi.

Administratorul unui complex comercial a sarit la bataie la echipa Observatorului cand a vazut ca tinta camerei este tocmai magazinul de etnobotanice de langa scoala.

La DIICOT Bucuresti, de la intrarea vigoare a noii legi, din 2011, s-au inregistrat peste 200 de dosare penale. Numai unul a fost trimis spre judecare. Nicio retinere. Nicio arestare. Magazinele sunt tot acolo iar patronii lor scot profituri fabuloase, in timp ce consumatorii se lupta cu moartea.

Romania, impanzita de retele de sclavie! Copiii sunt racolati si exploatati in ferme... Le promit ajutoare, apoi ii jefuiesc! Batranii, victime ale infractorilor care se folosesc de false identitati...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie Miercuri, 08.01.2025, 10:11
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x