Antena Căutare

Copilul care nu trebuia să moară. Defibrilatorul salvator, cărat cinci etaje de asistente: "Ianis era vânăt. I-a țâșnit sângele pe nas și gură. I-am spus un ultim te iubesc"

Ianis împlinise șapte ani în urmă cu aproape o săptămână. Era un copil vesel, conștiincios la școală, în clasa I, iar cadoul primit de ziua sa, un cățel, era principala activitate, pe lângă teme. Nu avusese niciodată semne de boală, până când într-o dimineață mama i-a descoperit nisțe bubițe pe corp. De la câteva bubițe, până la plămâni invadați de sânge și un defibrilator care a ajuns la el când era deja mort, au fost încercările disperate ale părinților de a-și salva copilul. Mama l-a văzut pe Ianis întins pe o targă, cu sângele țâșnindu-i din nas și din urechi. I-a spus un ultim "Te iubesc" înainte să moară.  

Copilul care nu trebuia să moară. Defibrilatorul salvator, cărat cinci etaje de asistente: "Ianis era vânăt. I-a țâșnit sângele pe nas și gură. I-am spus un ultim te iubesc" Galerie
Ianis, alături de mama și de tatăl său adoptiv | Ziarul de Iași

Alertată, familia a sunat la 112, explicând dispeceratului toate simptomele. „De la Iaşi ni s-a spus că vine Paşcaniul, pentru că nu e urgenţă. Ambulanţa a făcut un kilometru în 17 minute până a ajuns la noi cu girofarurile stinse şi oprind la semafor la culoarea roşie. Aşa li s-a transmis, că nu e o urgenţă. Înregistra­rea poate dovedi cât de disperaţi eram la telefon. Între timp, Ianis era aproape inconştient, şi a fost pus la oxigen“, spune Adrian Popoaia, tatăl adoptiv.

Citește și: Prematurii sau eroii de câteva sute de grame! Mihai Morar, despre fetele sale: „Zâmbete închise în incubator, cutia în care recreăm în laborator viața”

Cazul a fost prezentat pe larg de presa locală și povestit chiar de tatăl adoptiv al lui Ianis. Bărbatul susține că apelul la Salvare nu a fost o urgenţă și nici cazul în sine atunci când au ajuns la Spitalul de Urgenţe Paş­cani, scrie ziaruldeiasi.ro. De la UPU a fost direcţio­nat la etajul 5, la pediatrie. Şi aici alte minute în şir aşteptând cu targa pe hol şi Ianis intubat până a venit medicul de gardă.

„Un domn foarte în vârstă, domnul Vasiliu (Vasile Vasiliu, medic primar - n.r.) cu incompetenţă şi cu nepăsare totală, nu a preluat cazul cum trebuie. Am şi o filmare cum stătea departe de pătuţ, el fiind intubat, având mască de oxigen pe faţă, şi medicul stătea nepăsător. L-a băgat într-o cameră unde nu aveau aparatură absolut deloc“, a povestit tatăl.

Copilul care nu trebuia să moară. Defibrilatorul salvator, cărat cinci etaje de asistente: "Ianis era vânăt. I-a țâșnit sângele pe nas și gură. I-am spus un ultim te iubesc"

Copil mort la Iași

Ziarul de Iași

Ianis a ajuns conștient la spital. S-a învinețit pe loc, plămânii i-au fost invadați de sânge

I-au administrat o perfuzie, i-au dat o pastilă şi au stat de vorbă cu micuţul. Fiind conştient, Ianis a răspuns. La zece minute, şi-a pierdut cunoştinţa. „A fost, nu ştiu, o coagulare de sânge în plămâni, sângele a dat pe gură şi pe nas“, a mai povestit bărbatul.

Ianis trebuia resuscitat, însă defibrilatorul era cinci etaje mai jos. Asistentele s-au dus după el. A durat 40 de minute.

Neavând aparatura necesară în salon, i-au acordat primul ajutor efectuând manevre clasice. „L-au resuscitat un sfert de oră, douzeci de minute, până au cărat aparatura de la parter până la etajul 5. Îmi pare rău că nu am putut să filmez cum cărau în braţe asistentele tuburile de oxigen şi defibrilatorul, ajungând în 40 de minute. E ceva de neimaginat. Cu toate astea, l-au resuscitat doar apăsând pe pieptul lui, cum se vede şi în filmare“, a mai spus Adrian Popoaia. Medicul Vasiliu a apelat în cele din urmă la alţi trei colegi. După cum a povestit Adrian Popoaia, s-au chinuit încă două ore degeaba.

Copilul a murit. Avea 7 ani și un cățel

Seara s-a declarat decesul. Familia nici acum nu ştie ce s-a întâmplat, pentru că medicii nu aveau un diagnostic clar. „Prin bănuială, au spus ei o denumire, ceva de un meningococ, un microb în sânge care a dus ca sângele să-i inunde plămânii. A eliminat pe trahee peste 700 ml de sânge“, a mai adăugat tatăl.

Cazul a ajuns şi la DSP Iaşi. „Copilul a decedat în scurt timp, şi din această cauză este la IML, ca să i se facă autopsia. Mâine (astăzi - n.r) vom lua şi noi probe, iar rezultatele vor fi gata cel târziu mâine. Acolo există suspiciunea de meningită meningococică mai mult decât varicelă. A avut şi o erupţie“, a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi.

Băieţelul era elev la clasa pregătitoare la Liceul „Nicolae Iorga“.

I-au văzut pe ai lor uciși mișelește pe străzi, iar azi s-au adunat la ÎCCJ! Începe procesul Revoluției! Ce simt cei car... Oamenii Marii Uniri: Personalități care au făcut România Mare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x