- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Legea tichetelor medicale, care va reglementa asa-zisa coplata, va prevede plata serviciilor la cerere, sumele achitate astfel de catre pacienti urmand sa fie deductibile, a precizat, joi, dr. Cristian Anton Irimie, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii. "De pilda, daca o persoana vrea sa faca o tomografie, va trebui sa o plateasca, lucru care nu se va intampla daca el va avea trimitere de la medic", a explicat Irimie, la editia 2010 a Conferintei Nationale a Pacientilor, organizata in Capitala.
Principalul scop al introducerii sistemului de coplata nu il reprezinta rezolvarea problemelor din sistemul sanitar, ci un mai bun control al fondurilor care intra in sistem, a declarat, la sfarsitul lunii februarie, ministrul Sanatatii, Attila Cseke. "Prin coplata avem posibilitatea controlului efectuarii sau neefectuarii unui serviciu medical, in conditiile in care exista servicii medicale raportate, dar neefectuate", a declarat ministrul.
Pe de alta parte, Cseke a apus ca introducerea coplatii va duce la o adresabilitate mai mare a populatiei catre medicii de familie si implicit la cresterea veniturilor acestora. "Suntem peste media europeana in ceea ce priveste adresabilitatea catre serviciile spitalicesti si sub media europeana in ceea ce priveste adresabilitatea la medicii de familie, ceea ce duce si la finantarea mai redusa a acestora", a mai spus Attila Cseke.
Potrivit ministrului Sanatatii, pentru introducerea acestui sistem este necesara crearea legislatiei si a modalitatilor concrete de plata care vor fi implementare de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Cseke Attila a anuntat pe 10 februarie ca, in foarte scurt timp, se va face publica o reglementare privind obligatia pacientului de a plati o anumita suma pentru serviciile medicale primite (coplata). Potrivit estimarilor facute anul trecut, orice pacient ar putea plati, pentru vizita la medicul de familie, 5 lei, 20 de lei pentru o consultatie la medicul specailist si 100 de lei pentru sapte zile de spitalizare.
Coplata este o initiativa a fostului ministru de resort Ion Bazac. Tichetul pentru sanatate desemneaza contributia personala a pacientului la plata serviciilor de sanatate, a medicamentelor si a dispozitivelor. Acesta se va aplica in medicina primara, la medicul de familie, la medicul specialist si in spitale, insa nu si pentru asistenta medicala de urgenta, spune anul trecut Bazac.
Ministrul Sanatatii estima ca, in urma introducerii sistemului de tichete, vor fi colectate de la populatie peste 700 de milioane de lei. Fondurile rezultate din tichetele pentru sanatate vor ramane la furnizorul de servicii, adica la personalul medical si la spitale. Din aceste sume se vor putea suplimenta atat fondurile pentru investitii, cat si veniturile personalului medical.
In iulie 2009, peste 3.000 de romani, printre care si medici, au semnat, in aproape 20 de zile, o petitie online adresata Ministerului Sanatatii, prin care cer sa nu se introduca tichetele de sanatate in sistemul sanitar, prin care pacientii ar urma sa plateasca pana la 600 de lei pe an pentru servicii medicale. Bazac spunea ca, daca peste 50% dintre romani nu sunt de acord cu introducerea tichetelor de sanatate, aceasta masura nu va fi aplicata impotriva vointei populatiei.