Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Maramureş a anunţat, luni, că au fost identificate şi stabilite cinci locaţii ca spaţii corespunzătoare pentru carantină, în condiţiile în care, luni, sunt aşteptaţi să ajungă în judeţul Maramureş mai mulţi români din Italia, care ar putea intra în ţară prin punctul de frontieră Petea.
Cele cinci locuri de carantină sunt situate în localităţile Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Borşa şi Valea Chioarului.
Conform CJSU, s-a dispus amânarea deplasării în Italia a elevilor şi cadrelor didactice din unităţile de învăţământ maramureşene, pe o perioadă de 30 de zile, implicate în proiecte educaţionale cu instituţii/unităţi de învăţământ din această ţară.
Prefectul judeţului Maramureş a mai precizat că în judeţ există o singură persoană întoarsă recent din China, care s-a autoizolat la domiciliu.
"Persoanele de la noi din ţară aflate în izolare sau în carantină nu sunt bolnave, ci doar persoane cu suspiciune de boală (...) Un exemplu de bună practică este al cetăţeanului din localitatea Negreia. Acesta s-a autoizolat, a fost monitorizat permanent de către medici, a respectat indicaţiile personalului medical, fiind clinic sănătos şi urmează să fie eliminată măsura medicală. Menţionăm că Spitalul Judeţean de Urgenţă 'Dr. Constantin Opriş' din Baia Mare nu este locaţie de carantină şi că în această unitate medicală nu sunt amenajate camere/spaţii speciale", a precizat Ungur.
Apel la cetățenii români care vin Italia să respecte recomandările autorităților
"Facem apel la cetăţeni să dea dovadă de responsabilitate în respectarea măsurilor recomandate de medici şi îi rugăm să păstreze un climat de calm, astfel încât să dea posibilitate autorităţilor şi personalului medical să poată gestiona situaţiile de urgenţă", a spus Nicolae-Silviu Ungur.
Luni sunt aşteptaţi să ajungă în judeţul Maramureş mai mulţi români din Italia care ar putea intra în ţară prin punctul de frontieră Petea, judeţul Satu Mare.
Spații de carantină și în Spitalul Județean Sibiu
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu are pregătit un spaţiu special, amenajat în cadrul Secţiei Clinice Boli Infecţioase, pentru izolarea pacienţilor suspecţi de coronavirus, a declarat luni, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Decebal Todăriţă.
"În cadrul Secţiei Clinice Boli Infecţioase există un spaţiu special amenajat pentru izolarea pacienţilor în caz de suspiciune de coronavirus. În cadrul acestui spaţiu sunt disponibile două paturi, iar numărul acestora se poate extinde dacă este necesar", a spus Decebal Todăriţă.
Potrivit sursei citate, la spitalul din Sibiu nu vor fi trataţi pacienţi cu suspiciune coronavirus. Dacă vor exista astfel de cazuri, pacienţii vor fi transferaţi la Cluj sau Bucureşti.
"După izolare, pacienţii cu suspiciune de coronavirus vor fi trimişi la Institutul 'Matei Balş' din Bucureşti sau la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca.
În cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe şi Secţiei Clinice Boli Infecţioase există materiale specifice pentru astfel de situaţii cum ar fi costume de protecţie, măşti de tip FFP3, precum şi materiale de protecţie uzuale. În colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi cu Direcţia de Sănătate Publică, suntem instruiţi ca, în cazul unor suspiciuni de coronavirus, pacienţii să fie preluaţi, izolaţi şi apoi transportaţi la Institutul 'Matei Balş' din Bucureşti sau la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca", a mai precizat Todăriţă.