Antena Căutare

Crăciun 2021: tradiții, obiceiuri și superstiții în Ajunul Crăciunului și pe 25 decembrie. Ce nu e bine să faci

Pe 25 decembrie 2021, enoriașii sărbătoresc Nașterea Domnului. Crăciunul este una dintre cele mai iubite sărbători, iar românii o tratează în consecință. Iată ce tradiții, sărbători și superstiții există în Ajunul Crăciunului, dar și în cele trei zile, 25, 26 și 27 decembrie.

Galerie
Pe 25 decembrie 2021, enoriașii sărbătoresc Nașterea Domnului. Crăciunul este una dintre cele mai iubite sărbători, iar românii o tratează în consecință. Iată ce tradiții, sărbători și superstiții există în Ajunul Crăciunului, dar și în cele trei zile, 25, 26 și 27 decembrie | Shutterstock.com

Crăciunul a început să fie celebrat pe 25 decembrie în secolul al IV-lea în Vest și începând cu cel de-al V secol în Est. La început, Nașterea Mântuitorului era celebrată pe 6 ianuarie, când acum este sărbătorită Boboteaza.

Citește și: Crăciun 2021: Felicitări cu mesaje ”Crăciun Fericit” de trimis prin SMS, WhatsApp sau Facebook pe 25 decembrie

De ce a fost aleasă ziua de 25 decembrie pentru sărbătoarea Crăciun

Se spune că primii creștini au ales 25 decembrie sau 6 ianuarie ca fiind momentul nașterii Fiului lui Dumnezeu pentru că la aceste date, se sărbătoreau diverse date de naștere ale zeilor păgâni în lumea romană, germanică și orientală.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Cele mai frumoase piese de Crăciun

Însă există și o teorie care explică alegerea datei de 25 decembrie pentru celebrarea Crăciunului. Aceasta se referă la creștinarea festivalului păgân de la Roma Dies Natalis Solis Invicti care înseamnă "ziua de naștere a Soarelui Necucerit" și e un eveniment inaugurat de împăratul roman Aurelian (270-275). În cadrul lui era celebrat zeul soare și sărbătorit solstițiul de iarnă de la 25 decembrie.

Citește și: Care este programul Metrorex de Sărbători 2021. Cum se va circula de Crăciun și de Revelion

De ce sărbătoarea Nașterii Domnului a primit numele ”Crăciun”

Se spune că Fecioara Maria, când trebuia să nască pe fiul lui Dumnezeu, a umblat din casă în casă și i-a rugat pe oameni să-i ofere adăpost pentru a naște.

La un moment dat, Ea și Iosif au ajuns la casa unor bătrâni, Crăciun și Crăciunoaia, care refuză să îi primească pentru a nu le spurca locul prin nașterea unui prunc zămislit din greșeală.

Însă Fecioara Maria nu mai poate merge și intră în ieslea vitelor, unde încep durerile nașterii. Crăciunoaia a auzit-o și i s-a făcut milă de ea, așa că s-a dus și i-a fost moașă.

Citește și: Program magazine și mall-uri de Crăciun 2021. Ce supermarketuri și centre comerciale sunt deschise pe 24, 25, 26, 27 decembrie

Când soțul ei, Crăciun, a aflat, s-a supărat și i-a tăiat babei mâinile. Dornică să o ajute pe Fecioara Maria, Crăciunoaia a umplut, cum a putut, un ceaun cu apă, l-a încălzit, și l-a dus să scalde copilul.

Maria a rugat-o să încerce apa și când a băgat cioturile mâinilor, ele au crescut la loc, mai frumoase decât erau înainte. În altă variantă a poveștii, Fecioara Maria suflă peste mâinile Crăciunoaiei și acestea cresc la loc.

Crăciun 2021: Ce tradiții, obiceiuri și superstiții există în Ajunul Crăciunului și cele trei zile sfinte

Crăciunul este una dintre cele mai frumoase sărbători. Aceasta este celebrată în diferite moduri în România datorită multitudinii de tradiții și superstiții existente.

În rândurile de mai jos veți regăsi mai multe obiceiuri frumoase de Crăciun 2021, care au rămas din strămoși.

Tradiții în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie 2021

Toate gospodinele obișnuiesc să curețe casa înainte de Ajunul Crăciunului pentru că pe 24 decembrie nu mai au voie să dea cu mătura. O veche tradiție spune că acest lucru alungă norocul din casă.

În unele zone din Oltenia, tot în Ajun, gospodarii se trezesc cu noaptea în cap pentru a aprinde focul în sobă și a rosti următoarele versuri:

"Bună dimineața lui Ajun!

C-a venit într-un ceas bun

Să ne-aducă: porcii grași și unturoși

Și oamenii sănătoși,

Vacile cu viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloștile cu pui, găinile cu ouă.

La anul și la mulți ani!”.

Citește și: Top 3 zodii care au ghinion de Crăciun. Care sunt nativii care nu vor avea sărbători fericite, potrivit horoscopului

Mai mult, în Ajunul Crăciunului nu se bea rachiu, se aduce vârs în casă și cei care vor să vadă cum stau cu sănătatea în 2022 trebuie să taie un măr. Dacă miezul acestuia este frumos, atunci problemele vor lipsi în următorul an.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun 2021 la sate

Înainte de Crăciun, preotul merge din casă în casă pentru a vesti Nașterea Domnului. Tradiția, care este foarte veche, se mai ține doar la sate, acolo unde părintele îi colindă pe săteni cu o icoană ce înfățișează scena nașterii lui Iisus Hristos. De asemenea, el cântă troparul sărbătorii, iar credincioșii pot săruta icoana.

În alte zone, se împodobește casa, dar și pomul de Crăciun, cu crenguțe de brad. Obiceiul acesta nu este foarte vechi și este preluat de la țările germanice.

Se spune că forma triunghiulară a bradului duce cu gândul la Sfânta Treime și că decorațiunile de pe acesta semnifică bogăția și cunoașterea.

Citește și: Regina Elisabeta a II-a și-a schimbat planurile de sărbători cu doar 4 zile înainte de Crăciun. Ce decizie a luat

De aceea este important ca fiecare casă să aibă un pom de Crăciun. Pe lângă asta, în Ajun vine și Moș Crăciun care aduce cadouri celor care au fost cuminți.

O altă tradiție specială de Crăciun este cea de a merge cu colindul. Dacă în săptămâna de dinaintea sărbătorii, colindătorii ies pe străzi cu fel de fel de urări, în ziua de Crăciun se cântă ”Steaua”.

În majoritatea zonelor, doar copiii merg la colindat. Însă, în Maramureș se alătură și adulții. Gazdele îi primesc cu preparate tradiționale printe care: cozonaci, sărmale, colaci și vin.

Se spune că cei care nu le deschid colindătorilor vor avea parte de un an neroditor și de ghinioane în casă, cauzate de zgârcenia arătată în Ajun.

Citește și: Mesaje de Crăciun. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi

Superstiții de Crăciun 2021: Ce nu e bine să faci pe 24 și 25 decembrie

Superstițiile nu aveau cum să lipsească în ziua de Crăciun. Dacă în Ajun nu este bine să mături gospodăria și să consumi rachiu, în unele zone din România nu se împrumută lucruri pe 24 decembrie 2021.

Din bătrâni se spune că cei care dau lucruri din casă oferă, împreună cu ele, și norocul. Pentru a-l păstra, oamenii obișnuiesc să pună nuci în apa cu care se spală.

Ba mai mult, lucrurile împrumutate de-a lungul anului trebuie strânse până pe 25 decembrie 2021.

În unele zone, colindătorii se costumează în făpturi îngrozitoare pentru a alunga spiritele rele. Cei care nu îi primesc vor avea un an sărăcăcios, spune tradiția.

(P) Istoria brand-ului Stada Boutique... Care este programul Metrorex de Sărbători 2021. Cum se va circula de Crăciun și de Revelion...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x