Antena Căutare

Cum se calculeaza șomajul în 2024. Ce acte sunt necesare și în ce condiții se acordă

Șomajul în 2024 aduce cu sine posibilitatea unui sprijin financiar din partea statului pentru persoanele din România aflate în căutarea unui loc de muncă.

Cum se calculeaza șomajul în 2024. Ce acte sunt necesare și în ce condiții se acordă
Cum se calculeaza șomajul în 2024. Ce acte sunt necesare și în ce condiții se acordă | Shutterstock

Procedura de solicitare a ajutorului de șomaj este simplificată, iar cerințele de eligibilitate nu sunt complexe. Iată informațiile esențiale despre șomaj în 2024 pe care ar trebui să le știi.

Cum se calculeaza șomajul în 2024. Ce acte sunt necesare și în ce condiții se acordă

Ajutorul de șomaj reprezintă o formă de protecție socială accesibilă persoanelor cu vârste cuprinse între 16 și 65 de ani care se află în căutarea unui loc de muncă. Cei interesați trebuie să îndeplinească anumite criterii, inclusiv contribuția la sistemul de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni anterior depunerii cererii.

Citește și: Absolvenţii de liceu pot cere ajutor de şomaj. Ce acte sunt necesare, ce condiții trebuie să îndeplinească și ce sumă primesc

La depunerea dosarului, solicitantul nu trebuie să obțină venituri mai mari decât valoarea indicatorului social de referință (ISR) și să nu refuze un loc de muncă adecvat nivelului lor de studii sau programele de formare profesională.

Actele necesare pentru șomaj în 2024

Actele necesare pentru obținerea ajutorului de șomaj în 2024 includ cererea-tip, actul de identitate, actele de studii și calificare, adeverință medicală, documente financiare, cartea de muncă, dispoziția eliberată de la ultimul loc de muncă și adeverința privind plata contribuțiilor la fondul asigurărilor de șomaj.

Citește și: Absolvenții instituțiilor de învățământ, cu vârsta de cel puțin 16 ani, pot primi indemnizație de șomaj. Unde se pot înregistra

Cu privire la cuantumul indemnizației de șomaj, acesta variază în funcție de stagiul de cotizare. Pentru cei cu un stagiu de cel puțin un an, se folosește ISR ca bază de calcul, iar pentru cei cu un stagiu mai lung, se aplică o cotă procentuală la media salariului de bază lunar brut. De exemplu, pentru cineva cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, cota procentuală aplicată este de 10%, rezultând o indemnizație de șomaj pentru o perioadă de 12 luni conform legislației în vigoare.

O afacere în mare floare în Comunism a revenit. Cu ce preț se vinde unul dintre produsele preferate de români... S-a stins din viață prof Bogdan Cristea. Ce probleme de sănătate avea cel care a ajutat mii de elevi să ia examenele naț...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x