Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia, timp de 6 luni, de indemnizație de șomaj dacă se înscriu pentru un loc de muncă la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Însă, este de menționat că perioada limită în care se pot înregistra ca persoană în căutare unui loc de muncă este de cel mult două luni de la absolvire, notează Agerpres.
Ce sumă pot primi absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani și ce criterii trebuie să îndeplinească pentru a obține șomaj timp de 6 luni
Potrivit unui comunicat al Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, transmis joi Agerpres, indemnizaţia reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.
„Indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării (informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională), precum şi de măsuri de stimulare a ocupării (prime)”, a declarat AMOFM.
Absolvenți sunt considerați cei care au obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, au mai precizat autorătățile.
De asemenea, în cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor, stabilită prin reglementările normative în vigoare.
Citește și: Elevii vor avea o nouă disciplină la școală. Cum se numește și ce vor studia elevii de liceu
Conform Ordinului Ministerului Educaţiei nr. 5549/2021, anul şcolar pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă se încheie la data de 27 mai 2022.
În cazul elevilor care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ, subliniază sursa citată.
Cum te poți în scrie pentru un loc de muncă la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă
Actele necesare pentru înregistrarea absolventului ca persoană în căutarea unui loc de muncă sunt:
- actul de identitate;
- actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii;
- declaraţie pe proprie răspundere privind starea de sănătate - tipizat disponibil pe website-ul: www.anofm.ro - agentia AMOFM Bucureşti.