Activitatea seismică înregistrată în ultima perioadă de Institutul Național de Fizică a Pământului aduce un val de îngrijorări în România, întrucât tot mai multe cutremure au loc la interval de nici 24 de ore.
Mișcările tectonice sunt cel mai intens urmărite în Vrancea, prin intermediul Observatorului Seismologic "Dr. Cornelius Radu" din localitatea Vrîncioaia, acolo unde sunt raportate toate cutremurele produse în zona seismică cea mai intensă din România.
"Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Observatorul Seismologic este primul care înregistrează producerea unui cutremur în zona seismică Vrancea. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem ști. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost și în 1940, 1802. Odată cu monitorizarea seismică a zonei, încercăm, prin studierea unor factori precursori ai unui cutremur, infrasunete, încărcarea electrostatica a atmosferei, emisia de radon etc, să creăm o baza de date care să fie că o amprenta de avertizare pusă pe un cutremur, înainte, în timpul și post eveniment", a declarat directorul Observatorului Seismologic de la Vrincioaia, inginerul Ioan Verdes.