Antena Căutare

De ce împodobim bradul de Crăciun. Tradiții și superstiții păstrate din bătrâni

În preajma sărbătorilor de iarnă, toți creștinii, și nu numai, sunt extrem de entuziasmați când vine vorba de împodobirea bradului, locul unde Moș Crăciun așează cadourile. Puțini știu însă, care este semnificația împodobirii bradului.

Galerie
De ce impodobim bradul de Craciun. Traditia din Ajunul Craciunului pe care o respectam an de an | Shutterstock

Bradul de Crăciun este o tradiție care se păstrează din bătrâni, încă din cele mai vechi timpuri, dar puțini știu care e semnificația acestui obicei și cum a început totul. Pomul de Crăciun trebuie împodobit înainte de 25 decembrie, zi sfântă în care sărbătorim Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos.

Bradul se împodobește ca simbol al preacinstirii Mântuitorului, în semn de bucurie că Iisus s-a născut pentru a ne ajuta pe noi, creștinii, să ne curățăm de păcate.

Când a apărut obiceiul împodobirii bradului

Bradul, dintre toți arborii, a fost ales ca simbol al veșniciei pentru că rămâne mereu verde, indiferent de anotimp. Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun este o tradiție romană. Cu toate acestea, la început, romanii agățat bradul de tavan, cu vârful în jos, potrivit Creștin Ortodox.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: De ce trebuie să arunci bradul de Crăciun dacă găsești aceste noduri sau umflături în el. Ce pericol ascund acestea

Pentru romani, bradul este un simbol al vieții, fiind prezent la evenimente precum naștere, căsătorie și chiar moarte.

Primul brad de Crăciun a fost împodobit în 1510, în Lituania, în 1521 în Franța, în 1749 în SUA, în Anglia în 1841. În SUA, împodobirea bradului a fost legalizată în 1836. Cu toate acestea, bradul împodobit așa cum îl știm astăzi a apărut pentru prima dată la Breslau, datorită ducesei Dorothea Sybille von Schlesian.

  • Te-ar putea interesa:

Mesaje și urări de Crăciun. Idei de SMS pe care le poți trimite celor dragi

Mesaje și urări de Revelion și Anul Nou. Idei de SMS pentru apropiați

Mesaje de "La mulți ani". Idei de urări și felicitări speciale pentru zile de naștere și onomastice

La noi în țară, primul brad de Crăciun a fost împodobit în 1866 și s-a aflat la palatul principelui Carol I de Hohenzollern. Pornind din acel an, românii au preluat obiceiul și în fiecare an, înainte de 25 decembrie cu toții împodobesc bradul de Crăciun. La acest proces participă, de regulă, întreaga familie, iar cei mai fericiți sunt cei mici care sunt nerăbdători să primească cadouri de la Moș Crăciun.

Tradiții pentru împodobirea bradului de Crăciun

La început, până în secolul al XII-lea, bradul nu era împodobit de Crăciun, ci doar se aducea în casă un brad micuț. Apoi bradul a început să fie împodobit cu flori de hârtie, fructe și mai târziu cu globuri colorate și lumânări.

Citește și: De ce trebuie să cumperi un brad natural de Crăciun, de fapt. Experții au explicat care sunt motivele

De asemenea, steaua care se așează în vârful bradului este simbolul stelei care i-a călăuzit pe cei trei magi când s-a născut Mântuitorul Iisus Hristos.

Treptat, pentru a evita tăierea brazilor din păduri, oameni au apelat la bradul artificial. Astfel, ei economisesc mai mult pentru că reușesc să împodobească anual același brad și îl păstrează o perioadă îndelungată.

Motivul pentru care bradul e adus în casă, ca simbol al Crăciunului, este pentru că aduce noroc și prosperitate. Crenguțele de brad simbolizează iubirea și viața. Astăzi mulți împodobesc bradul cu instalații luminoase, în locul lumânărilor, cu beteală, bomboane de ciocolată și beteală.

(P) De ce să cumperi băuturi de sărbători de pe FineStore.ro... (P) Aveti nevoie de banda adeziva personalizata care nu se sterge? Maxoll este solutia Dvs.!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 29 noiembrie 2024. Nea Mărin și Liviu Vârciu au ajuns la suma de 1000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 29 noiembrie 2024. Nea Mărin și Liviu Vârciu au ajuns la suma de 1000 de lei Vineri, 29.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x