- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creștine, care comemorează Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare.
Această sărbătoare are o durată de 40 de zile, între Învierea Domnului și sărbătoarea Înălțării Domnului. Primele 3 din cele 40 de zile pascale sunt zile de mare sărbătoare.
Citește și: Mesaje de Paște 2023. Cele mai frumoase idei de urări pentru cei dragi
Înainte de aceste zile, se fac pregătiri intense pentru a sărbători cum se cuvinte evenimentul religios. Gospodinele se pregătesc chiar și cu o săptămână înainte.
Conform tradiției, treburile gospodărești ar trebui finalizate până în cea de a treia zi din Săptămâna Patimilor, însă multe dintre stăpânele casei prelungesc pregătirile până în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare.
Odată terminată săptămână, duminică, pe 16 aprilie 2023, are loc Paștele și familia, împreună cu musafirii, se bucură de roadele muncii lor.
Cum era de așteptat, sărbătoarea este însemnată cu o mulțime de tradiții, iar multe dintre ele au în prim plan celebrul ou roșu.
De ce nu e bine să mănânci oul cu sare în prima zi de Paște 2023
De Paște se spune, din bătrâni, că nu este bine să mănânci oul cu sare. Se crede că cei care o fac vor transpira tot anul. Ba mai mult, tradiția spune că atunci când te așezi la masa de Paște, ar trebui să începi cu un ou. După ce ai mâncat un ou roșu, poți savura restul preparatelor.
Motivul este unul serios. Se crede că oul aduce sănătate trupului pe parcursul anului. Următorele alimente pe care le consumi ar trebui să fie pește și pasăre pentru a fi sprinten/ă ca peștele și ușor/ ușoară ca pasărea.
O altă tradiție legată de ouăle de Paște spune că te vei întâlni pe lumea cealaltă cu persoanele cu care ciocneşti ouăle vopsite în prima zi de Paște.
Nu sunt singurele superstiții despre oul de Paște. Este interzis ca în prima zi de Paște să nu fierbi sau să coci ouă căci e pericol de gâlci. Ba mai mult, după ce le consumi, să nu arunci cojile afară pentru că îți pierzi norocul.
De ce se vopsesc ouăle de Paște
Conform Wikipedia, coloratul ouălor de Sfintele Paști reprezintă o tradiție precreștină cunoscută, care a pornit din Armenia, Rusia, Grecia, zona mediteraneană, până în Europa centrală.
Se consideră că oul este simbolul Învierii și folclorul conservă mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouăle de Paște și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului.
Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce si acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus Hristos.
Mesaje de Paște 2023. Cele mai frumoase idei de urări pentru cei dragi... Care este pluralul cuvântului ”drob”. Cum ceri mai multe bucăți la magazin...