Antena Căutare

De ce nu e bine să mănânci oul cu sare în prima zi de Paște 2023. Puțini știu asta

Paștele este una dintre cele mai frumoase și importante sărbători. Dincolo de semnificația religioasă, prima zi de Paște 2023 este marcată de o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții vechi. Una dintre ele spune că nu e bine să mănânci oul cu sare pe 16 aprilie. Iată care este motivul:

colaj de imagini cu doua femei care ciocnesc oua rosii si un ou decojit cu sare peste Galerie
Paștele este una dintre cele mai frumoase și importante sărbători. Dincolo de semnificația religioasă, prima zi de Paște 2023 este marcată de o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții vechi. Una dintre ele spune că nu e bine să mănânci oul cu sare pe 16 aprilie. Iată care este motivul: | Shutterstock.com

Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creștine, care comemorează Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare.

Această sărbătoare are o durată de 40 de zile, între Învierea Domnului și sărbătoarea Înălțării Domnului. Primele 3 din cele 40 de zile pascale sunt zile de mare sărbătoare.

Citește și: Mesaje de Paște 2023. Cele mai frumoase idei de urări pentru cei dragi

Înainte de aceste zile, se fac pregătiri intense pentru a sărbători cum se cuvinte evenimentul religios. Gospodinele se pregătesc chiar și cu o săptămână înainte.

Conform tradiției, treburile gospodărești ar trebui finalizate până în cea de a treia zi din Săptămâna Patimilor, însă multe dintre stăpânele casei prelungesc pregătirile până în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare.

Odată terminată săptămână, duminică, pe 16 aprilie 2023, are loc Paștele și familia, împreună cu musafirii, se bucură de roadele muncii lor.

Cum era de așteptat, sărbătoarea este însemnată cu o mulțime de tradiții, iar multe dintre ele au în prim plan celebrul ou roșu.

De ce nu e bine să mănânci oul cu sare în prima zi de Paște 2023

De Paște se spune, din bătrâni, că nu este bine să mănânci oul cu sare. Se crede că cei care o fac vor transpira tot anul. Ba mai mult, tradiția spune că atunci când te așezi la masa de Paște, ar trebui să începi cu un ou. După ce ai mâncat un ou roșu, poți savura restul preparatelor.

Motivul este unul serios. Se crede că oul aduce sănătate trupului pe parcursul anului. Următorele alimente pe care le consumi ar trebui să fie pește și pasăre pentru a fi sprinten/ă ca peștele și ușor/ ușoară ca pasărea.

Citește și: Program magazine de Paște 2023. În ce zile va fi deschis la Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour și restul supermarketurilor

O altă tradiție legată de ouăle de Paște spune că te vei întâlni pe lumea cealaltă cu persoanele cu care ciocneşti ouăle vopsite în prima zi de Paște.

Nu sunt singurele superstiții despre oul de Paște. Este interzis ca în prima zi de Paște să nu fierbi sau să coci ouă căci e pericol de gâlci. Ba mai mult, după ce le consumi, să nu arunci cojile afară pentru că îți pierzi norocul.

De ce se vopsesc ouăle de Paște

Conform Wikipedia, coloratul ouălor de Sfintele Paști reprezintă o tradiție precreștină cunoscută, care a pornit din Armenia, Rusia, Grecia, zona mediteraneană, până în Europa centrală.

Se consideră că oul este simbolul Învierii și folclorul conservă mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouăle de Paște și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului.

Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce si acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus Hristos.

Citește și: Ce mai face și cum arată Jim Caviezel, actorul care a jucat rolul lui Iisus. Ce s-a ales de cariera lui după Patimile lui Hristos

Mesaje de Paște 2023. Cele mai frumoase idei de urări pentru cei dragi... Care este pluralul cuvântului ”drob”. Cum ceri mai multe bucăți la magazin...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x