Antena Căutare

Ce nu se face în Vinerea Mare a Paștelui, pe 14 aprilie 2023. Obiceiuri din România în Vinerea Neagră

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor, care pică pe 14 aprilie 2023, este ultima zi de vineri înaintea Paștelui. Este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă și astăzi există o mulțime de obiceiuri, tradiții, superstiții. Iată ce nu se face în această zi.

Galerie
Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor, care pică pe 14 aprilie 2023, este ultima zi de vineri înaintea Paștelui. Este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă și astăzi există o mulțime de obiceiuri, tradiții, superstiții. Iată ce nu se face în această zi. | Shutterstock.com

În Vinerea Mare nu trebuie să muncești, spun superstițiile din bătrâni. Se crede că orice activitate vei face în Vinerea Neagră nu va ieși bine și o să ai parte de un an sec, fără prea multe oportunități.

Astfel nu e bine să speli, să coși, să gătești sau să faci alte tipuri de treabă. Ce altceva nu mai e bine să faci în Vinerea Mare, pe 14 aprilie 2023, află din rândurile următoare.

Citește și: Programul mall-urilor din țară de Paște 2023. Cum vor lucra marile centre comerciale de sărbatori în perioada 15 - 17 aprilie

În Vinerea Mare nu se spală rufe. De ce nu e bine

Articolul continuă după reclamă

Rufele nu se spală în Joia Mare dacă nu vrei ca în loc de pomană să împărți laturi de rufe celor morți. De asemenea, e interzis să speli și în Vinerea Mare. Iată care este motivul pentru care Biserica interzice acest lucru pe 14 aprilie 2023, de Vinerea Neagră.

Vinerea Patimilor nu este însemnată cu cruce roșie în calendar, așa că unele gospodine se pot gândi că e permis să speli.

Nu este cazul, căci Biserica Ortodoxă spune că este un mare păcat să speli în Vinerea Mare. Se credee că este lipsă de respect față de sacrificiul suprem făcut de Mântuitorul Iisus Hristos.

O altă credință spune că nu e bine să speli pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.

Cine este Sfânta Vineri

Conform Wikipedia, Sfânta Vineri este o adaptare locală a zeiței Venera. Ea reprezintă un personaj din mitologia românească, legat inițial de a șasea (astăzi a cincea) zi din săptămână.

Majoritatea istorisirilor populare românești o figurează ca o „vădană, rea și năpăstoasă care nu îngăduie gospodinelor să facă o sumă de lucruri în ziua ei din săptămână, pedepsindu-le”. Pentru că în viziunea populară, ziua începe din seara de dinainte, Sfânta Vineri bântuie casele începând de joi seară, „cam de când începe preotul slujba vecerniei”.

Ce NU se mai face în Vinerea Mare: obiceiuri, tradiții

Din bătrâni se spune că nu este bine să înroiești ouăle în Vinerea Neagră. Ele se vopsesc în Joia Mare, iar dacă nu ai făcut-o atunci, le mai poți colora doar în Sâmbăta Mare, pe 15 aprilie 2023.

Un alt lucru care este interzis pe 14 aprilie este să sacrifici animale și păsări. De asemenea, nu e bine să mănânci urzici pentru că Mântuitorul Iisus Hristos a fost bătut cu aceste plante. Nici oțetul nu este un aliment pe care ai voie să-l consumi în Vinerea Mare pentru că buzele lui Iisus Hristos au fost udate cu acest produs când a cerut apă.

Nici să te tunzi nu este bine în Vinerea Mare. În cazul în care nu se ține cont de aceste lucruri, tradiția spune că e pericol de primejdii și boli.

În Vinerea Mare, femeile nu umplu bors în acestă zi pentru că altfel se spune că se scaldă Necuratul în el.

Citește și: Prohodul Domnului Iisus Hristos. Ce semnifică și care sunt versurile cântate în Vinerea Mare

De asemenea, în case nu se coace pâine sau altceva, să nu ardă mâinile Maicii Domnului. Interzis este și că coși pe 14 aprilie 2023, în caz contrar se spune că există risc de orbire.

Ba mai mult, pentru a nu o supăra pe Sfânta vineri, femeile nu țes, nu torc, nu spală.

În Vinerea Mare e bine să afumi casa cu tamaie, în timp ce o înconjori de trei ori, în zorii zilei. Se spune că așa gânganiile și dihaniile nu se apropie de casă și de pomi.

Tot în ultima vineri din Săptămâna Patimilor, copiii adună flori de pe câmp și le duc la biserică.

În Vinerea Mare se ține post negru. Când poți încheia postul dacă nu-l poți tine toată ziua

În Vinerea Mare este bine să ținem post negru, acest gest reprezentând jertfa pe care oamenii o aduc lui Iisus Hristos pentru mântuire. Un post adevărat constă în abținerea de la orice rău.

Învățătura bisericească spune că postirea începe de la ora 18 din Joia Mare şi ţine până în ziua de post, la ora 24. Cu toate acestea, cine nu poate să ţină postul toată ziua, îl poate încheia mai repede. Sunt câteva momente cheie în care enoriaşii pot termina postul:

  • la ora 15, când Iisus Hristos și-a încredințat sufletul Tatălui Ceresc;
  • la ora 18, când a fost dat jos de pe Cruce şi îngropat;
  • la ora 21, când s-a aşezat piatra pe mormânt.

Citește și: De ce să nu cumperi niciodată ouă deja colorate, pentru Paște. Specialiștii atenționează că îți poți pune sănătatea în pericol

Ce reprezintă Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor

Vinerea Mare este ziua de doliu a creștinătății, în care a fost răstignit Iisus Hristos. În toate bisericile ortodoxe este o zi aliturgică pentru că se consideră faptul că nu se pot aduce două jertfe în aceeași zi.

În schimb, se ține Denia Prohodului, iar credincioșii trec pe sub masa plină cu flori, care simbolizează catafalcul lui Iisus Hristos. Pe aceasta este un epitaf pe care este reprodusă icoana punerii în mormânt a Mântuitorului, Evanghelia și Crucea.

La final, preoții și cei prezenți cântă Prohodul Domnului. Slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii, care simbolizează înmormantarea Domnului Iisus Hristos.

Apoi, credincioșii se adună în biserică iar preotul se îmbracă în epitrahil și felon. Este tămâiată întreaga biserică și se începe slujba utreniei Sâmbetei celei Mari.

Citește și: Rugăciune de Paște pentru belșug, noroc și liniște în casă

La terminarea slujbei, femeile merg la morminte, aprind lumânări și-și jelesc morții. La sfârșitul slujbei, era obiceiul ca preotul să împartă florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac.

În trecut, credincioșii plecau acasă cu lumânările aprinse, ca să afle și morții de venirea zilelor mari.

Ajunși acasă, ocoleau imobilul de trei ori și după ce intrau, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereți sau doar la grinda de la intrare și păstrau lumânarea pentru vremuri de primejdie.

Program magazine de Paște 2023. În ce zile va fi deschis la Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour și restul supermark... Mesaje de Paște 2023. Cele mai frumoase idei de urări pentru cei dragi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x