Antena Căutare

DNA: 96 de persoane urmarite penal in dosarul de spaga la Bacalaureat

96 de persoane, printre care profesori, absolventi de liceu, parinti ai acestora, dar si inspectorul scolar general al ISJ Ialomita, sunt urmarite penal in legatura cu presupuse infractiuni de coruptie, ce au fost savarsite in cursul lunilor iunie-iulie 2012

Inspectorul scolar general al ISJ Ialomita si presedinte al comisiei judetene de bacalaureat, Otilia Dumitru, este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, dar si complicitate la trafic de influenta in forma continuata.

In acelasi dosar sunt cercetati, Nica Balaciu, profesor de psihologie si director la Liceul Pedagogic "Matei Basarab" din Slobozia, presedinte al Centrului zonal de evaluare 100, Catalin Gogota, profesor de Geografie la Grupul Scolar Vladeni, membru in cadrul Centrului zonal de evaluare 200, profesorii evaluatori Sorin Stere, Marius Curt, Cristian Manea, Elena Dulcinica Sandu si Razvan Marius Dinu, pentru constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta in forma continuata.

In acelasi timp, Liviu Radu Bara, profesor de matematica si director adjunct la Grupul Scolar "Sfanta Ecaterina" din Urziceni, este acuzat in aceeasi cauza de trafic de influenta in forma continuata. Pe langa acestia, sunt cercetati 87 de absolventi de licee si parinti, pentru cumparare de influenta.

Profesorii cercetati in acest dosar au cerut si primit de la absolventi sau de la parintii acestora sume cuprinse intre 100 si 1.300 de lei pentru fiecare disciplina de concurs, pentru a le acorda note mai mari sau a le asigura promovarea examenului de bacalaureat sustinut in iunie-iulie 2012, in judetul Ialomita, conform procurorilor anticoruptie.

Articolul continuă după reclamă

De asemenea, anchetatorii au stabilit ca Otilia Dumitru a condus si coordonat activitatea infractionala, in timp ce cadrele didactice aveau “atributii clar stabilite”. In plus, procurorii au precizat ca profesorii foloseau semne distinctive care, prin intermediu celorlalte cadre didactice erau transmise candidatilor la examen, pentru a fi inscrise in anumite locuri pe lucrarile scrise. Lucrarile astfel marcate de catre candidati erau identificate de Balaciu Nica si Gogota Catalin, presedinte, respectiv membru in cadrul centrelor zonale de evaluare si erau repartizate profesorilor evaluatori implicati in activitatea infractionala".

Profesorii evaluatori au folosit "trei modalitati frauduloase de corectare si de inregistrare a rezultatelor in scopul asigurarii promovarii probelor de bacalaureat", respectiv: acordarea unor note supraevaluate raportat la continutul lucrarilor; completarea lucrarilor candidatilor cu rezolvarea corecta a subiectelor, integrala sau partiala (in prealabil, profesorii le cerusera candidatilor vizati ca, in situatia in care nu cunosc raspunsul in intregime sau in parte al subiectelor, sa lase spatii libere in lucrare, astfel incat sa se poata interveni si completa raspunsul); consemnarea unor note vadit mai mari in catalogul electronic si, implicit, in diplomele de bacalaureat, in raport cu notele acordate pe lucrari, au mai aratat procurorii.

STUDIU: Ce spun specialistii americani despre consumul de cafea dis de dimineata... Imaginatie fara limite. Au ajuns sa fure lame de ras si guma de mestecat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x