Ceea ce a fost o pură întâmplare s-a transformat, apoi, într-un experiment mai mult decât concludent. Cunoscutul doctor a dezvăluit cum a uitat în frigider, timp de mai bine de un an, o sticlă de suc despre care producătorii spuneau că e „natural”. Când a deschis sticla, medicul a făcut o descopeire complet neașteptată.
Ce a descoperit medicul Mihai Craiu după ce a deschis un suc „natural”, uitat în frigider timp de un an
În urmă cu mai bine de un an, doctorul a lăsat în frigider un suc așa-zis natural și abia de curând l-a găsit iar. Curios, acesta a verificat termenul (deja expirat) și a deschis sticla. Nu mică i-a fost surpriza să constate că băutura nu se schimbase cu mult și că, dacă nu era termenunl de valabilitate trecut, puțini și-ar fi dat seama că băutura are un an vechime.
Este cunoscut faptul că sucurile naturale oxidează imediat și că nu rezistă mult timp, motiv pentru care experimentul întâmplător al doctorului a scos la iveală de ce ar trebui să fim atenți la sucurile pe care le consumăm. Sfatul acestuia este să nu dăm astfel de produse copiilor mici și să nu ne mai lăsăm păcăliți de eticheta „natural”.
„Peste 10 000 de substanțe chimice sunt autorizate pentru a fi adăugate în alimente în SUA, conform Food Drug and Cosmetic Act (Public Law 85-929).
La acestea se adaugă un număr impresionant de substanțe numite GRAS care pot fi adăugate în alimente fără aprobarea FDA și fără a notifica această autoritate ("Generally Regarded as Safe" - adică unele considerate ca sigure... întrebarea este cine le consideră sigure?! Deoarece multe au fost etichetate, ca atare, de către experți plătiți chiar de către companiile care utilizează aceste substanțe - Neltner TG et al - Conflicts of interest in approvals of additives to food determined to be generally recognized as safe: out of balance. JAMA Intern Med 2013;173:2032-6)
Citește și: Ce nu ar trebui să ascunzi niciodată de medicul tău. Top 5 lucruri despre care e nevoie să discuți
Unele din aceste substanțe pot avea efecte adverse asupra copiilor, efecte care sunt mai mari decât cele generate asupra adulților.
De ce? Pentru că un copil are expunere relativă, la diverse substanțe, mai mare decât un adult (aport mai mare pe kilogram), au sisteme de detoxifiere imature și organele lor aflate în creștere sunt mai susceptibile la acțiuni toxice/disruptive mult mai mult decât organele gata formate ale adultului.
Multe substanțe utilizate în procesarea alimentelor sau la ambalarea lor pe termen lung au efecte adverse dovedite asupra copiilor - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30037972/
Coloranții artificiali, nitriții și nitrații, bisfenolii si ftalații din plastice, pesticidele non-persistente, percloratul, perfluroalchilii sunt doar câteva astfel de substanțe utilizate în procesarea și ambalarea produselor alimentare.
Acum ele sunt notate pe unele ambalaje (textul acela cu "o mie de vorbe" scrise cu litere extrem de mici, text pe care nu îl citește aproape nimeni și pe care îl înțelege un număr și mai mic de persoane).
Și ce dacă? In afară de faptul că unele persoane sunt stresate de ce au citit, nu se întâmplă nimic! Ca să se întâmple ceva ar trebui introdusă în școală o educație ce vizează aceste aspecte ale substanțelor aflate în mâncarea noastră sau în ambalajul acesteia... https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35457415/
O să vă intrebați de unde mi-au venit luni dimineață aceste gânduri?!
Tocmai ce am găsit, în frigiderul de la spital, un suc "natural" pe care l-am uitat acolo în urmă cu mai mult de un an. Atașez în comentarii o imagine cu perioada de valabilitate listată pe capac...
L-am desfăcut, de curiozitate. Vă las să vedeți, singuri, cum a fost, în filmul de mai jos.
Concluzia - nu mai dați copiilor mici tot felul de așa-zise produse naturale fără să citiți eticheta. Sau mai bine, luați din piață fructe și legume autohtone. Le spălați bine și le dați copilului asa cum sunt, proaspete.
E mai sigur!”, a scris celebrul medic Mihai Craiu, cel care oferă numeroase sfaturi pe pagina de Facebook numită Spitalul Virtual pentru Copii.
Așa cum era de așteptat, mesajul a stârnit numeroase reacții în rândul internauților și nu puțini au fost cei care s-au mirat de descoperirea făcută de doctor.