După aproape trei decenii aflăm din dosarul Mineriadei informaţii care par mai degrabă scenariu de film. Adrian Sîrbu, pe vremea aceea Secretar de Stat, ar fi cerut Ministrului Apărării, Atanasie Stănculescu, 20 de kilograme de dinamită pentru a evacua manifestanţii din Piaţa Universităţii. S-a lovit de un refuz.
14 inculpaţi, acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii. Printre ei, unul care ar fi încercat blocarea demonstraţiilor cu un atac terorist: Adrian Sîrbu, la vremea aceea Secretar de Stat şi consilier al Primului Ministru, Petre Roman. I-ar fi cerut Ministrului Apărării 20 de kilograme de trotil pe care urma să-l ducă în mulţime cu o maşină capcană.
Dacă o astfel de cantitate de exploziv ajungea în Piaţa Universităţii, în timpul demonstraţiilor din 1990, ar fi produs cu siguranţă, un dezastru. Mulţimea care manifesta atunci ar fi fost afectată pe o rază de câteva zeci de metri pătraţi. Şi panica generată de o astfel de explozie ar fi cauzat şi alte victime. Este greu de estimat un număr, dar, cu certitudine, azi ar fi fost mult mai multe cruci pe care ar fi stat scrise numele unor tineri eroi nevinovaţi.
27 de ani de la MINERIADA din 13-15 iunie 1990
Cererea lui Sîrbu a fost respinsă şi s-a apelat la mineri, chemaţi la ordinele celor mai importanţi oameni în stat: Primul Ministru, Petre Roman şi Preşedintele României, Ion Iliescu.
Bilanţul crunt al Mineriadei este pus pe hârtie după mai bine de un sfert de secol. Aproape trei mii de victime. 14 ofiţeri, fostul şef de stat, Ion Iliescu, fostul Prim Ministru, Petre Roman şi liderul minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, au fost trimişi în judecată. Dosarul are sute de volume şi a ocupat o întreagă încăpere a Curţii Supreme. Procesul va începe, cel mai probabil, în câteva luni.