Sistemul de învățământ pare a fi departe de o formă finală, structurată pe nevoile elevilor și ale dascălilor deopotrivă. Reforma în Educație continuă, iar propunerile curg valuri.
Noua idee ar putea pune elevii în fața unei noi schimbări privind programul școlar. Aceștia ar putea avea mai multe ore decât până acum, dar vestea bună e că nu se vor da note pentru toate materiile, scrie jurnalul.ro.
Potrivit sursei citate, părinţii şi profesorii sunt destul de pesimişti în legătură cu unele schimbări care se dezbat în prezent pentru reformarea sistemului de învăţământ preuniversitar. Unii susţin că elevii ar trebui să stea mai puţine ore la şcoală, în timp ce alţii ar vrea să le facă un program complex, care să le limiteze cât mai mult timpul liber, astfel încât să fie ţinuţi sub control.
Pe de altă parte, unii profesori îşi fac probleme în legătură cu orele pe care le-ar putea pierde, în timp ce alţii vor pierde chiar catedrele, cum este cazul profesorilor de latină. Totuşi, sistemul s-ar putea schimba în cel puţin patru ani de-acum înainte, dacă se vor găsi soluţii pentru toate situaţiille şi bugetul necesar pentru implementarea noului proiect.
„În acest moment se dezbat planurile- cadru. Într-o variantă, se discută scoaterea orelor de latină şi diminuarea numărului de ore de română, dar reforma nu trebuie privită prin prisma nevoii de a păstra personalul, ci din cea a nevoilor elevului. Cadrele didactice vor avea o altă oportunitate, la nivelul aceleiaşi unităţi de învăţământ, însă pe noi ne interesează ce vor face copiii în unitatea de învăţământ”, explică Marius Nistor, preşedintele sindicatului Spiru Haret.
O variantă ar fi ca elevii să stea cât mai mult la şcoală, astfel încât să poată fi controlaţi, dar să fie notaţi numai la unele materii, ca să nu fie stresaţi. "Vor fi discipline obligatorii care vor fi notate, iar altele, tot obligatorii, fără notare. Vor fi şi discipline opționale şi sistemul Şcoală după şcoală", mai spune preşedintele sindicatului Spiru Haret, citat de Jurnalul Național.