Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că legea trebuie schimbată astfel încât învățătorii să poată lăsa elevi repetenți, indiferent de anul de studiu. În acest moment, nu pot fi lăsaţi repetenţi copiii până la clasa a lll-a, dar acest lucru trebuie schimbat, pentru că este o greşeală, a spus ministrul.
„Din păcate, e o prevedere legală, până în clasa a treia copiii nu pot fi lăsaţi repetenţi. Cred că trebuie să revenim asupra acestui aspect pentru că, iată, unde suntem. Ajungem la clasa a opta şi atunci constatăm că nu ştiu să scrie bine, că nu ştiu să calculeze bine şi că 36% nu sunt în stare să ia 5 la evaluarea de la clasa a opta. Cred că obiectivele de care vorbeam trebuie stabilite prin lege şi în fişa postului fiecărui profesor”, a afirmat ministrul, întrebat în legătură cu interdicţia de a lăsa repetenţi copiii de clasa întâi.
Întrebată dacă acest obiectiv, de a nu lăsa repetent un copil de clasa întâi, este o greşeală, Andronescu a răspuns: „Categoric”.
La argumentul expertului în educaţie Oana Moraru conform căruia nu ai voie să laşi repetenţi pentru că s-a demonstrat că, din punct de vedere psihologic, nu are niciun efect asupra copilului, Andronescu a replicat: „Te străduieşti mai mult să-l înveţi ce trebuie să-l înveţi.”
Conform Ordinului Ministerul Educaţiei nr. 5115/2014 - privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, la sfârşitul clasei pregătitoare şi la sfârşitul clasei întâi, elevii nu pot fi lăsaţi repetenţi. Elevii cu probleme vor rămâne în colectivele în care au învățat şi vor intra într-un program de remediere sau recuperare şcolară pe parcursul anului următor.
Vârsta de pensionare scade pentru mii de români! Cine se va putea pensiona mai devreme... Burse elevi 2019. Ce burse școlare primesc elevii anul acesta și câți bani valorează...