Lista completă: Care sunt cele 10 medicamente cu fenspirida retrase din România

Eurespal interzis. Eurespal, sirop de tuse pentru copii, dar și comprimatele pentru adulți, a fost retras de pe piață, la fel și alte medicamente ce conțin fenspirida. Medicii susțin că administrarea de Eurespal la copii, dar și la adulți, poate provoca afecțiuni cardiace.

Eurespal, scos de pe piață

Eurespal, interzis de Agenția Națională a Medicamentului din Franța. Eurespal - sirop de tuse pentru copii și comprimate pentru adulți - a fost scos de pe piață, la fel și alte medicamente ce conțin fenspirida. Medicii susțin că administrarea de Eurespal la copii, dar și la adulți, poate provoca afecțiuni cardiace.

UPDATE: După ce Eurespal a fost retras din farmacii, alte nouă medicamente ce conțin substanța activă fenspirida sunt retrase de pe piața din România și din alte țări din Europa.
Lista medicamentelor retrase ce conțin fenspirida: Elofen, Epistat, Eurefin, Eurespal, Fenspogal, Fosidal, Kudorp, Pneumorel, Pulneo, Еуреспал and Сиресп.UPDATE: Agenția Natională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a anunțat oficial retragerea de pe piață a medicamentelor EURESPAL 80 mg comprimate cu eliberare prelungită și EURESPAL 2 mg/ml sirop.


UPDATE: Agenția Națională a Medicamentului confirmă faptul că este decizia producătorului de a retrage Eurespal de pe piață, urmând ca și în România să fie comunicată decizia Agenţiei Europene a Medicamentului​, după reuniunea ce va avea loc în această săptămână, la Londra.

Este o problemă de siguranţă care a fost identificată în cadrul unui studiu non-clinic efectuat chiar de producătorul francez al medicamentului respectiv.

Decizia de retragere voluntară, aşa cum îi spune şi numele, aparţine producătorului medicamentului respectiv, până când procedura de urgenţă, procedură de reevaluare a profilului de siguranţă al acestor medicamente, pentru că vorbim atât de Eurespal comprimate, cât şi de Eurespal sirop, până când această procedură va fi finalizată la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului.

În această săptămână are loc la Londra, la sediul Agenţiei Europene a Medicamentului, reuniunea comitetului de profil şi pe agenda de lucru se află şi problema de siguranţă a fenspiridei, care e substanţa activă din acest medicament. Noi vom publica automat pe site-ul agenţiei traducerea comunicatului de presă al Agenţiei Europene a Medicamentului, comunicat care va fi emis imediat după terminarea acestei reuniuni", a declarat Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM).Agenţia Naţională pentru Medicamente din Franţa și producătorul medicamentului au decis, de comun acord, să suspende autorizaţia de punere pe piaţă a Pneumorel, medicament vândut în România sub numele de Eurespal și administrat în cazul afecțiunilor respairatorii, atât la copii cât și la adulți.

Eurespal, retras de pe piața din Franța

Citește și
alec baldwin sta pe un scaun si are un microfon
Prima declarație a lui Alec Baldwin după ce a împușcat accidental doi colegi. Ce spune despre tragedia de la filmări
Prima declarație a lui Alec Baldwin după ce a împușcat accidental doi colegi. Ce spune despre tragedia de la filmări
audrey-kevin-colaj
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat cu 42 de ani mai în vârstă. Cum au reacționat părinții fetei
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat cu 42 de ani mai în vârstă. Cum au reacționat părinții fetei
colaj de imagini cu alec baldwin si halyna hutchins
Cine a fost Halyna Hutchins, femeia ucisă accidental de Alec Baldwin pe platourile de filmare ale producției ”Rust”
Cine a fost Halyna Hutchins, femeia ucisă accidental de Alec Baldwin pe platourile de filmare ale producției ”Rust”
Mai multe articole

Autoritățile franceze au decis să retragă de pe piață medicamentul în toate formele sale: siropul de tuse, dar și pastilele de tuse care conțineau substanța activă fenspiridă.

Producătorul a cerut medicilor să nu-l mai prescrie, iar cei care fac deja tratament cu Pneumorel, în România- Eurepsal, trebuie să înceteze imediat şi să ducă flacoanele sau cutiile rămase la distrugere.

Eurespal interzis- risc de aritmii cardiace

Agenția franceză a medicamentului ANSM a fost anunțată de către producătorul Laboratoires Servier de decizia de retragere de pe piață a medicamentului ce conține substanța activă fenspiri- Pneumorel în Franța, Eurespal în România- din cauza noilor dovezi de creștere a riscului de aritmii cardiace prin alungirea QT. În România mai există și un alt preparat cu fenspirid - Epistat.

“Acest medicament se prescrie în tratarea infecţiilor respiratorii acute, ca antiinflamator, antitusiv şi secretolitic, adică opreşte tusea şi secreţia de mucus. Iar în afecţiuni cronice, în cazul bronşitei cronice, bronhopatia cronică obstructivă, pentru ameliorarea tusei. Se prescrie inclusiv copiilor. Există alte preparate care să-l înlocuiască, de la siropuri din plante până la alte medicamente care ajută la ameliorarea simptomelor amintite”, explică dr. Raluca Vodă, medic de familie.

Eurespal interzis pe piață, substanța activă însă nu

Potrivit medicilor și farmaciștilor, producătorul Eurespal a cerut retragerea medicamentului și de pe piața din România. Cu toate acestea, nu s-a primit nicio notificare potrivit căreia substanța activă - fenspiridum - ar putea fi scoasă de pe piață.

Prospect Eurespal - tulburările cardiace, vag precizate

Eurespal are ca substanță activă fenspirida cu proprietăţi bronhodilatatoare şi antiinflamatoare.

Celelalte componente sunt: aromă de miere, extract natural condesat de licviriţia, tinctură de vanilie, glicerină, galben portocaliu S (E 110), p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de propil (E 216), zaharină, zahăr, sorbat de potasiu, apă purificată.

Potrivit prospectului, Eurespal sirop de tuse este indicat în tratamentul tusei şi expectoraţiei apărute în cursul afecţiunilor bronhopulmonare la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 2 ani.

Eurespal - Reacții adverse, potrivit prospectului

Tulburări ale sistemului nervos

  • Frecvente: somnolenţă.
  • Cu frecvenţă necunoscută: ameţeli

Tulburări cardiace - Eurespal

  • Rare: tahicardie moderată (bătăi neobişnuit de rapide ale inimii), care se ameliorează după scăderea dozelor.

Tulburări gastro-intestinale

  • Frecvente: dereglări gastro-intestinale, greaţă, dureri de stomac.
  • Cu frecvenţă necunoscută: diaree, vărsături.

Tulburări generale

  • Cu frecvenţă necunoscută: astenie, oboseală.
  • Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
  • Rare: înroşirea pielii, erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, umflarea feţei, buzelor, gâtului, pete roşii pe piele. Sunt posibile reacţii de hipersensibilitate (edem angioneurotic, eritem pigmentar fix). Cu frecvenţă necunoscută: prurit.
  • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului- se arată în prospectul Eurespal.

Eurespal, interzis în Europa. Autorităţile franceze le-au informat pe cele europene, care vor investiga situaţia ca să formuleze un răspuns unitar pentru întregul continent. Cu toate acestea, Agenția Națională a Medicamentului din România, nu a emis până în acest moment, niciun comunicat despre scoaterea de pe piață a medicamentului Eurespal.

Citește și: Listă medicamente retrase din România. Eurespal, interzis în toată Europa

Alertă în farmacii! Agenția Națională a Medicamentului avertizează toți cetățenii! Nu cumpărați acest produs cu efect negativ asupra sănătății!

Parteneri
Diferența dintre un hotel și un motel. Tot ce trebuie să știi înainte să-ți faci o rezervare
Fie că îți dorești să stai la un hotel din centrul orașului sau la un resort plin de facilități, este foarte important să alegi cea mai bună opțiune pentru a avea parte de o vacanță de neuitat. Multe persoane încă nu știu diferența reală dintre un hotel și un motel.
Catine.ro
Ultimele știri