Brânzeturi maturate ori condimentate, cârnaţi tradiţionali în untură, zacuscă. Fiecare produs are povestea lui la târgul de Crăciun din Oradea. Doamna Corina vine din Turda, judeţul Cluj, cu preparate 100% naturale. Nu a lipsit în niciun an.
”Fac aceleaşi patru sortimente de câţiva ani de zile care merg neîncetat, nu aş schimba nimic. Anumite brânzeturi medicinale pentru că şi ceapa şi mărarul şi busuiocul au o anumită influenţă în organismul omului”, spune Corina, producător.
Clienţii apreciază tot mai mult produsele făcute la ţară, după reţele tradiţionale. Aşa cum le făceau bunicii lor.
Câteva căsuţe mai încolo, îl întâlnim pe George Hoţopan. Vinde preparate din carne sau din lapte de Bivoliţă. Şi multe conserve. De la zacuscă cu hribi până la dulceţuri de ardei iuţi cu prune sau suc de cătină. Toate sunt din zona munţilor Apuseni.
”Sunt căutate produsele naturale. Oamenii încep să cunoască şi să aibă pretenţii. Şi aşa e bine. Pretenţii pentru mâncarea sănătoasă cu gust.”, declară George Hoțopan.
Peste două zile, unele târguri de Crăciun îşi închid porţile. De pildă, târgul din Oradea şi cel din Bucureşti. Târgul de la Sibiu poate fi vizitat până pe 3 ianuarie, iar cel din Cluj până în noaptea dintre ani.